Косово - злочин и казна

Тема прве емисије у 17. сезони емитовања Упитника су суђења за злочине почињене на Косову, након што је у Специјализованом тужилаштву у Хагу саслушан  некадашњи комадант Ослободилачке војске Косова и косовски политичар Агим Чеку, у својству осумњиченог. 

Пре Чекуа саслушани су и бивши челници ОВК, а касније функционери самопроглашене државе Косово  Хашим Тачи, Рамуш Харадинај, Јакуп Краснићи и други. 

Агим Чеку је по потерници Србије због ратних злочина на Косову и Метохији до сада три пута хапшен и притваран на границама - у Бугарској, Словенији и Мађарској, док је из Колумбије протеран, али никада није изручен Србији. У мају 1999. године постављен је за команданта штаба ОВК. По завршетку сукоба на Косову и Метохији основао је политичку странку, а од 2006. до 2008. био је и премијер Косова. У међувремену, полиција Еулекса ухапсила је Саљиха Мустафу, Хисни Гуцатија и Насима Харадинаја, такође припаднике бивше ОВК. Мустафа, шеф обавештајне јединице ОВК на подручју Подујева, такође је саслушан. Осумњичен је, између осталог, и за убиство цивила током сукоба на Косову и Метохији 1999. године.

Шта се може очекивати од будућих суђења? Да ли су активности које су започете пред Специјализованим тужилаштвом у Хагу, почетак коначног утврђивања одговорности за наводне злочине почињене над Србима на Космету, или је за такве закључке рано, с обзиром да оптужнице нису потврдјене? Хоће ли Специјализовани суд за злочине почињене на Косову над Србима и осталим неалбанцима, као и над Албанцима неистомишљеницима, имати више успеха од Хашког трибунала? Ко ће заштити сведоке? Да ли је за утврђивање истине и за достизање правде, после толико година, исувише касно, као што процењује бивша главна тужитељка Трибунала Карла дел Понте? 

Гости Упитника су: Тома Фила, адвокат, ангажован у неколико процеса пред некадашњим Трибуналом за ратне злочине у Хагу, Небојша Човић, некадашњи шеф Координационог тела за Косово и Метохију и Милован Дрецун, бивши председник скупштинског Одбора за Косово у Метохију

Аутор и уредник емисије: Оливера Јовићевић

Упитник Упитник

Аутор:
Оливера Јовићевић

Емисија Упитник аутора и уредника Оливере Јовићевић политички је ток-шоу који отвара све теме важне за Србију и њене грађане, без амбиције да пресуђује или сугерише решења. [ детаљније ]