Долари за регион

Око економије: Отварање Америчке развојне банке.

У Србији ове недеље отвара се регионална канцеларија ДФЦ  - америчке развојне банке која преко кредитних линија и донација планира да подржи изградњу регионалних инфраструктурних пројеката и развој малих и средњих предузећа.

То је део договора који је постигнут Вашингонским споразумом,а међу  првим пројектима наводи се финансирање изградње аутопута Мира од Ниша до Приштине.

Доласком америчког фонда, који има годишњи буџет од 60 милијарди долара, мења се инвестициона клима Србије. Америчке компаније у Србији инвестирале су четири милијарде долара и запошљавају 20.000 људи, док укупне инвестиције свих страних компанија које су чланице Америчке привредне коморе износе 14 милијарде са 100 хиљада радних места.

Шта се суштински мења у условима инвестирања и  финанирања, какав политички значај има долазак америчке развојне агенција,  када прве економске ефекте  можемо да очекујемо, колико је отварање регионалне канцеларије у Београду сигнал за све друге  међународне инвеститоре  и кредиторе и да ли мали привредници сада могу да рачунају на повољније и јефтиније кредите -  то су питања којима се бави Око економије.

Гости у емисији су - председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, председник Управног одбора Америчке привредне коморе у Србији Зоран Петровић и регионална директорка Европске инвестионе банке Дубравка Негре.

Око економије води и уређује Весна Дамјанић.

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]