Планетаријум: Наставак путовања на два точка - трасом Парензане, кроз брда Истре

Након тршћанског залива, одакле нам је тим "Планетаријума" пренео атмосферу и чари активног одмора крстарећи на бициклу, ауторка Лидија Пирошки наставља путовање на два точка и у овом издању али - у авантуристичком маниру...

"Стаза некадашње железничке пруге "Парензана", са својих 120 километара претворена је у прави рај за бициклисте али и шетаче. У њеној првој етапи, прошли смо кроз највеће туристичке дестинације италијанске и словеначке обале. На траси Парензане су такође и живописни градови, далеко од мора, у брдима Истре. До њих се долази уском историјском стазом бивше железничке пруге... Петнаестак тунела и неколико старих а велелепних камених вијадукта, сада су у функцији бициклистичког доживљаја, који буди сва чула и премашује најсмелија очекивања." истиче ауторка путописног ТВ серијала "Планетаријум".

Историјском рутом, екипа Планетаријума обишла је средњевековне градове Грожњан, Завршје, Мотовун, Вишњан...

 

Лидија Пирошки: "На овом путу је и прва европска градска подземна железница, као и неке од најзначајних грађевина нашег ширег региона. Осим историјског значаја, овај део Истре је познат и по врхунској кухињи, најквалитетнијем маслиновом уљу, тартуфима и сјајном вину - надалеко познатој "Малвазији".

 

У новом, 10. издању емисије, погледајте шта су још ауторка и тим Планетаријума открили, истражили али и скували - у изузетно инспиративном окружењу.