Златна идеја: Најбоље бизнис идеје младих са Косова и Метохије

У новој епизоди серијала „Златна идеја" упознајемо вас са талентованим младим људима, стартап идејама и учесницима Такмичења за најбоље бизнис идеје младих са Косова и Метохије.

Откривамо како је победнички тим 3D Cycle осмислио пројекат рециклаже пластике за производњу филамената за 3-де штампу, како настају бележнице са проширеном реалношћу, аутентични хељдини производи и ко примењује иновативни приступ у регулацији телесне тежине на простору Косова и Метохије.

Протекле године одржане су бројне активности посвећене самозапошљавању и запошљавању младих са простора Косова и Метохије, подржан од стране Министарства омладине и спорта Републике Србије, а уз подршку града Београда, Канцеларије за Косово и Метохију, као и Научно-технолошког парка Београд.

Уз помоћ представника привреде одржане су две Академије предузетништва на којима су се тимови припремили за Такмичење за најбоље бизнис идеје младих са простора Косова и Метохије.

Победнички тим 3D Cycle на такмичењу за најбоље бизнис идеје младих са Косова и Метохије представио је идеју о производњи филамента за 3-де штампаче на бази рециклаже пластике, чиме би се решило више проблема, а уједно покрио и дефицит на тржишту. Тим који је освојио друго место на Такмичењу за најбоље бизнис идеје младих са Косова и Метохије јесте Спортска академија Гига са идејом за процену телесног статуса.

Упознајемо Вас и са Даницом Трбољевац, младом предузетницом која је преузела менаџерску улогу у породичној пекари Хељдини производи у Лепосавићу, на северу Косова и Метохије. Откривамо како је Тим Писар привукао пажњу жирија својом иновативном идејом, израдом такозваних туристичких бележница по принципу технологије проширене реалности.

Учесници Академије предузетништва били су и представници Иновациони центара у Грачаници који је званично основан 2018. године. Пофесор информатике Милан Станојевић одлучио је да остане на простору Косова и Метохије са породицом, али да развија програме обукe и ради са децом у области информационих технологија.

Једна од кључних активности центра била је и припрема за светско едукативно такмичење у роботици на коме су учествовали и основци из школе „Краљ Милутин" у Грачаници.

Уредник емисије: Тамара Јаковљевић