Златна идеја: Предузетништво широм Косова и Метохије

У новој епизоди серијала „Златна идеја" откривамо због чега је припрема ајвара на традиционалан начин све више интересантна туристима који посећују Хочу, како се све више младих одлучује за бављање пчеларством у Општини Ново Брдо и где се производи сириште „Маја" по старо чувеном рецепту на Косову и Метохији.

У Великој Хочи, чувеној по винима и највећем броју цркава на подручју једне општине на Косову и Метохији, Његован Маврић са својом породицом дочекује госте још од 1997. године, а посебну пажњу посветио је традиционалној припреми хране, нарочито ајвара.

У Општини Ново Брдо на Косову и Метохији посебно место заузео је развој пчеларства, кроз оснивање удружења пчелара Матица НБ. Како због доступности информација и знања, тако и због погодости за инвестиције, пчеларство је постало све популарније међу младима на Косову и Метохији. Због контаката које имају широм региона и угледа који су стекли 2019. године одржана је и прва међународна смотра и оцењивање меда у Новом Брду.

Због породичне традиције бављења воћарством у Општини Лепосавић на Косову и Метохији, Филип Секулић уписао је Пољопривредни факултет у Београду - одсек за воћарство са жељом да се врати у Лепосавић и развије своју поизводњу са оцем у оквиру компаније Агроцентар.

Занимљива је и прича Жарка Станојевића, који је столарски занат учио у Косовској Митровици још од 1999. године, касније је наставио да привређује у својој радионици у Приложју како би опстао на Косову и Метохији са породицом.

У Прилужју постоји и чувена производња сиришта Маја још од 1953. у породици Костић. Иако су српски производи скрајнути са тржишта код албаског становништва, а посебно увођењем такси. Постоје и они производи на које промене не утичу јер имају јединствен квалитет.

У Лапљем Селу на Косову и Метохији повољна је клима за развој ратарства па се већина домаћинстава бави овом пољопривредном граном. Тако је и у породици Смиљанић која се од прошле године бави и воћарством, а посебно боровницом.

Уредница емисије: Тамара Јаковљевић