Црепаја - од јабука коњак, од лешника уље

О калвадосу из Баната али и о најстаријем алигатору на планети који већ 84 године живи у Београду

У Црепају, у јужном Банату обично се иде или за Ускрс кад се одржава фијакеријада и или за славу села, за Велику Госпојину. Између тога нема великих догађаја, поготово их нема сад у време короне што не значи да нема занимљивих прича. Уосталом, које село се још може подичити тиме да од јабука праве коњак и да га као да су га правили у Нормандији поносно називају Калвадосом или да уље праве не само од сунцокрета већ и од лешника. Како то раде, по овој топлоти у јужном Банату истраживала је екипа Око магазина.

Крокодил Муја у београдском зоолошком врту важи за најстаријег алигатора у заточеништву на свету, стар је најмање 84 године односно у Београд је дошао 1936. године. Иако га је тешко видети да се помера за Мују кажу да је упркос годинама врло окретан и у доброј форми. Врло окретна је и млада бела лавица Ковиљка која још нема ни 84 дана. О чувеном алигатору, младој лавици али не само о њима говори наша прича.

Уедник емисије: Горислав Папић

Око магазин Око магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]