Културни дневник

Ове године се обележава 70 година од оснивања позоришта Бошко Буха, и тим поводом је гост Културног дневника Игор Бојовић, драмски писац и директор овог позоришта. Поред планова око обележавања јубилеја, са њим разговарамо и о проблемима позоришних институција у времену пандемије.

У вечерашњој емисији представљамо недавно објављену студију историчара књижевности Тихомира Петровића "Сироти Срби, сиротиња у српској књижевности'', у издању Банатског културног центра.

Док су код нас позоришта још увек затворена због неповољних епидемијских околности, у Хрватском народном позоришту у Ријеци премијерно је изведена Нушићева "Госпођа министарка" у режији Татјане Мандић Ригонат.

Филм "Ко то тамо пева" Слободана Шијана укључен је у програм "Класик" 73. Канског фестивала, баш за његов четрдесети рођендан. Сјај једног од најгледанијих српских филмова свих времена не престаје да бледи ни после четири деценије, што истражујемо у Културном дневнику.

Стеријино позорје је недавно објавило књигу "Јован Христић - драмски писац и теоретичар" Снежане Кесић, коју такође представљамо у вечерашњој емисији.

Идемо и у Египат, где су, након карантина, поново отворени музеји и археолошки локалитети.

Уредник емисије Ана Тасић
Реализатор Ернестина Глигоријевић
Монтажер Милош Ачански
Уредник серијала Снежана Стаменковић Јојић

Културни дневник Културни дневник

Аутор:
РТС

Сваке вечери од понедељка до петка, на Првом програму РТС-а, после Дневника у 23. Обиље информација, извештаји, и анализа критичара. [ детаљније ]