Велико Градиште, први део

Тамо где господар Дунав својим широким и моћним плећима чува пешчане дине Браничава а са друге стране подупире најниже обронке Карпата, тамо се уз његов десни бок спокојно опружило Велико Градиште.

Вековима ослушкује хук реке на њеном 1050 километру тока од извора до Црног мора. У непосредној близини, златоносни Пек покорно се предаје Дунаву, а велике воде ваљају се ка истоку, нервозне и ужурбане јер су сапете и сатеране у ђердански теснац.

И далеки преци су знали да је близина великих вода и опасна и благородна и да живот поред велике реке обећава благостање и доноси добре везе са остатком света.

Због свог доброг положаја на ушћу реке Пек у Дунав Римљани су у првом веку подигли насеље Пинкум, по реци Пинкус, односно Пек. Оку путописаца нису промакли трагови различитих владара и становника на овом подручју где је кован златни новац, путеви којима је ходио Сибињанин Јанко, Деспот Ђурађ Бранковић пепушта га Турцима, а Бајазит недалеко од Великог Градишта подиже утврђење Рам...

Поред звука клавира, који међу првима има Градиште, живот града боје и модерне тековине - Гитаријада, SILAFEST, Дани Дунава, хидроцентрала и чувени пасуљ градиштанац. Белешке о животу, људима, обичајима, навикама Градиштанаца сажети су и у кадровима филма који је по тексту Слободана Стојановића делом сниман у Великом Градишту.

Вековима се Градиште рукује са Банатом, али и са надолазећим искушењима које доноси ново време.

Уредник: Владимир Новаковић
Аутор текста: Драган Стојановић
Сниматељи: Павле Танасијевић, Жељко Јовановић
Монтажер: Марко Митровић