Четвртком у 9: Црна Гора, 14 година после - коме је светиња независност а коме Црква

Да ли је најмлађа европска држава угрожена идејом Велике Србије или је то држава која угрожава права трећине својих становника?

Од те победе, 21. маја 2006. када је на референдуму изгласана независна Црна Гора све је полазило за руком Милу Ђукановићу. Најтврђи орах који још није успео да сломи испоставило се да је Српска православна црква. Да ли ће, напослетку то да уради или ће зубе да поломи то је кључно питање за будућност Црне Горе.

Земља је подељена на оне који верују да је, како је написао Ђукановић, пре 14 година оловком у руци враћен дуг славним прецима и отворена европска перспектива и оне који су 14 година незадовољни оним што ради држава Црна Гора а чије је незадовољство кулминирало ове зиме када је Црква отпочела протестне литије. Оне којима је 21. мај светиња и оне којима је 12.мај, дан Светог Василија Острошког битнији датум.

Каква је Црна Гора, 14 година касније: да ли је угрожена идејом Велике Србије, како каже Ђукановић или је то држава која угрожава права трећине својих становника?

Да ли ће, напослетку настати Црква националних Црногораца, шта ће то значити за Србе у Црној Гори и какви после свега овога могу да буду односи Србије и Црне Горе?

Гости:

Љубодраг Димић, историчар, академик САНУ

Богољуб Шијаковић, професор Богосаловског факултета у Београду

Милош Бешић, ванредни професор Факултета политичкоих наука

У емисији ћемо чути и изјаве песника и академика САНУ Матије Бећковића и председника Скупштине Црне Горе и Ранка Кривокапића.

Аутор емисије: Горислав Папић