Заклетва у Беранама и на Цетињу - две слике Црне Горе

Два дана уочи Дана независности Црне Горе земља је подељена на оне којима је 21. мај светиња и оне којима је битнији 12. мај, Дан Светог Василија Острошког

 

Српска православна црква хоће да управља Црном Гором, рекао је Мило Ђукановић на Цетињу и поновио да ће озбиљно радити на формирању православне цркве националних Црногораца. На северу земље Беране је приредило величанствен дочек недавно ухапшеном владики Јоаникију. Два дана уочи 14. рођендана Црне Горе земља је подељена на оне којима је 21. мај светиња и оне којима је битнији 12. мај, Дан Светог Василија Острошког.

Фудбал је игра коју прво почињу да играју Немци. После два месеца паузе због вируса Корона прва велика европска лига наставила је са такмичењем. Зашто је то баш Немачка? Како је изгледало прво фудбалско коло без публике и са забрањеним контактима између играча? Колико ће фудбал у будућности да буде другачији и зашто је новац и у овој причи један од најбитнијих фактора?

Убрајају је међу најбоље америчке писце млађе генерације. Али, у њеним романима читаоци се сусрећу са сликама Балкана, видно другачијим од оних које се сусрећу у западним медијима. Она је Теа Обрехт и рођена је у Београду - и то је можда један од разлога за романтизовану слику овог поднебља. Шта јој је донело одрастање у Београду, колико је утицало на њену књижевност, да ли је тешко писати на језику који није матерњи - Теа Обрехт говори за Око магазин.

Уредник емисије: Горислав Папић

Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]