Јутарњи програм

За овај уторак припремили смо вам много тога, а неке од тема о којима говоримо су:

Млади су у највећем броју случајева запослени у оним индустријским гранама које су највише погођене пандемијом. Свака трећа млада особа у ЕУ ради у сектору туризма, трговине и прехрамбене индустрије. Како се то одразило на њихове послове и колико њих је остало без посла, за око 45 минута.

Страни аналитичари кажу да организовани криминал и шверцери не мирују ни у време пандемије када су границе мање више затворене. За неке је то била прилика да покушају да прокријумчаре недозвољену робу. Колико је тога било, и шта је све наша царинска служба спречила, око пола 8.

Од визира које су направили научници и истраживачи у Центру за биоинжењеринг Факултета инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу, преко ИНЕП-ових тестова за антитела, па до првог српског респиратора Института "Михајло Пупин". Све то, за врло кратко време, направили су наши научници у борби против Коронавируса. Нису баш сви отишли из Србије.

Да ли и поред  три утврђене врсте и стотину мутација, неке законитости важе и за корона вирус, и колико смо ближи вакцини после добрих резултата испитивања једне на резус макаки мајмунима? О томе, после 9, разговарамо са вирусологом Медицинског факултета.

Епидемија Коронавируса, ставила је нове изазове за све нас, а они који су морали да положе највишом оценом су школарци. Њима су се учионице преселиле у дневне собе, не ретко су родитељи били помагачи наставницима. То је био велики изазов за све. Али, небитно где учите, постављамо питање - можемо ли научити како да учимо? Да ли заста уз помоћ посебних техника можемо боље да памтимо и брже читамо?

У оквиру серијала РТС И УНИЦЕФ ЗА РОДИТЕЉЕ данас разговарамо о проблемима са којима се адолесценти и њихови родитељи срећу у епидемији и сада, када се полако враћамо у регуларне токове.

У последњих пола сата, путовања, али из два различита угла. Авио-саобраћај у целом свету суочио се са увођењем рестриктивних мера и претрпео можда највећу штету од свих других видова саобраћаја и транспорта. Опоравак ће бити дуг и тежак, а многи ће у авио индустрији
остати без посла.

А, он је за 44 дана стигао на мотору до другог краја света, прешао 21 хиљаду и 400 километара, од тога 2 ипо хиљаде километара ван асфалта, спустио се на само шест метара и попео до 4 хиљаде и 655 метара надморске висине, пржио се на +40 и возио по мећави. Бајкер који је на два точка стигао до Монголије.

Уредници емисије су: Александар Туцаковић, Гордана Савић и Сања Драгићевић Бабић, а испред камера биће Сања!