Нова Варош у загрљају планина

Златар се вољом природе нашао на југозападној страни чудесног планинског тројства које чине још Златибор и Тара. Уз своје зелене скуте привио је Нову Варош и тако је повео у висине. Опружила се на хиљаду метара изнад мора а поједини делови насеља попели су се још педесетак метара.

Првих деценија шеснаестог века никло је на овом месту друмско насеље. Трговачки каравани, који су се кретали од приморја ка Цариграду и обрнуто, застали би овде да предахну.

Овај крај је током историје био раскрсница не само путева већ и интереса, утицаја, моћи и различитих култура. Настанак и развој Нове Вароши, коју су заједнички подизали Срби и Муслимани, сведочи о заједничком животу и сарадњи.

Златар никада не скида свој зелени гуњ саткан од најквалитетнијих чамових стабала. Добро је дошао у време летњих жега када олакшава дисање и у време љутих зима када греје зеленилом. Ослушкујемо како се на фебруарском ветру кикоћу крошње стамених четинарских стабала. Греје нас, храбри и дозива дим из оџака манастира Светих Врача, који се привио уз обод шуме на воденој пољани. Манастира који се приближио небеском своду, на највећој надморској висини у Србији на којој се налази један манастир, на 1450 метара.

Готово половина територије општине Нова Варош покривена је најквалитетнијим четинарским шумама. Златар је готово цела своја леђа огрнуо шумом. Око деведесет одсто површине ове благородне планине, дугачке 22 а широке 12 километара, покрвено је шумом.