С Тамаром у акцији

Подсећање на акцију посвећену Николићима, село Засавица 2

Након смрти сина, Драгослав Николић живи у породичној кући са унуцима Душаном (16) и Дејаном (13) у селу Засавица 2, општина Сремска Митровица. Деда Драгослав има и најмлађег унука Стефана (8), којег је после развода од његовог сина, мајка одвела у Сремску Митровицу. Два старија дечака су желели да остану да живе са дедом и оцем, који је већ био болестан.

Услед великог шока који је доживео након смрти оца, средњи син Дејан оболео је од дијабетеса. И поред инсулинске терапије четири пута дневно, дечак је редован и одличан ученик основне школе. Заједно са старијим братом Душаном, који је такође добар ученик у средњој школи. Веома воле деду и радо му помажу у пољопривредним радовима, од којих ова породица и живи.

Мајка дечака се уопште не интересује за њихов живот и здравље а најмлађи дечак Стефан, веома је везан за браћу и деду и понекад им долази у посету. Ипак, због лоших услова у којима се кућа налази, не борави дуго.

Породица Николић се нада да ће опет сва браћа бити на окупу, уколико се услови за живот у кући побољшају. Иако је отац дечака, покојни Синиша, био једини запослени у породици - ни тада није било могућности да се кућа у којој живе, среди.

Породицу Николић, скромну и вредну, комшије веома воле и поштују. Помажу им колико могу, па су тако и екипу емисије "С Тамаром у акцији" позвали у помоћ.

Екипа емисије "С Тамаром у акцији" је по први пут урадила цео кров на кући. Уз велику помоћ локалне самоуправе, уведене су вода и канализација, ископана је септичка јама и направљено купатило, које ни ова кућа није имала.

Тамара Грујић, ауторка серијала "С Тамаром у акцији": "Велику помоћ је пружила и екипа КПЗ Сремска Митровица - урадили су фасаду и капију. ЈКП Сремска Митровица је средило двориште око куће Николића. Комшија Дејан Лончаревић сакупио је остале комшије које су нам вредно помагале, али су се и организовали у сакупљању новца, како би помогли да породица Николић исплати стари дуг за струју. Током спровођења ове акције, на један од снимајућих дана дошли су нам, сада већ традиционално - "у госте" и новинари принт и електронских медија који су упознали породицу, интервјуисали их као и тоим мајстора и све оне који су у овој акцији помогли. И овом приликом захваљујем свим колегама из медија који у континуитету подржавају пројекат "С Тамаром у акцији". Сматрам да смо заједно допринели да се пре свега укаже на значај солидарности и заједничких напора да, свако на свој начин и у складу са могућностима, допринесе да многе породице наших сународника, нарочито деца и угрожене друштвене групе - живе у бољим условима.

Тамара Грујић је, осим на градилиште, колеге новинаре повела и у Специјални резерват природе "Засавица" где су уживали у природи, подсетили се детињства и упознали аутохтоне врсте посавског говеда, овце, мангулице...

Продукциони тим серијала "С Тамаром у акцији" снимио је и родно место "највећег Змаја у српској историји" - Стојана Чупића, познатијег као "Змај од Ноћаја" а сазнаћете и како је река Сава направила разлику између Мачве и Срема. Такође, видећете најдужи пешачки мост у Европи, који спаја два различита менталитета али "Царски град" - Сирмиум, у коме је рођено седам римских императора.