Може ли дете да има цену?

Како ће држава да помогне родитељима који сумњају да су им тек рођена деца отета, ко ће водити истрагу и шта у случајевима када истина не може да се утврди?

Деценијама неки родитељи у Србији траже своју, како верују, отету тек рођену децу. До сада су их тражили сами, без ичије помоћи. Убудуће би у томе требало да им помогну и државне институције. Закон о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта предвиђа да тужилаштва воде истрагу. Може ли закон да реши судбине несталих беба, шта значи новчана надокнада у случајевима када истина не може да се утврди и која још питања закон отвара?

Од 21. марта, суботом у 20 часова, РТС ће на првом програму емитовати серију снимљену по елементима истинитих прича родитеља који траже своју децу.

У ратним временима, јавности се често ускраћују праве информације, а у броби против оног ко је одређен као непријатељ, не бирају се средства. Западни медији су тако оправдавали бомбардовање Србије и убиство новинара РТС-а. То каже Серж Алими, директор француског месечника "L'Mond diplomatik", који је са још троје колега аутор књиге "Како се фабрикује јавно мњење", коју је управо представио у Србији. Колико је пропаганда опасна, шта су током протеклих 25 година западни медији писали о Авганистану, Либији и о догађајима на Косову и какво је данас интересовање за Балкан? Серж Алими говори за Око магазин.

Погледајте и причу о томе "економији половних ствари" - да ли је то само нови назив за стару познату праксу или нешто више од традиционалног "наслеђивања" одевних и других предмета?

Уредник Горислав Папић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]