Упитник

Први пут Србија има мање од седам милиона становника. Осим природног прираштаја, одлазак људи из земље један је од главних разлога.

Не постоје прецизни подаци о томе колико се становника исели годишње, па се, углавном користе процене међународних организација. Тако према Еуростату Србију годишње напусти око 50.000 људи. ОЕЦД је изнео податке да је од почетка века исељено више од 650.000 људи. Забрињавају и истраживања о миграцијама Министарства просвете које је обухватило више од 11 000 студената из Србије, а које је показало да сваки трећи планира да по завршетку школовања оде из Србије.

Који су све разлози за одлазак из земље, шта је то што би младе мотивисало да будућност граде у Србији? Да ли су само економски разлози опредељујући за живот у другој земљи? Каква су решења Владе? Ако Србија већ сада има мање од седам милиона становника, каква нас демографска слика очекује у наредним деценијама?

О томе говоре гости Упитника: Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, Даница Шантић, професор Географског факултета, Бојан Ђурић, један од оснивача организације Србија 21 и Стефан Ђорђевић, генерални секретар Кровне организације младих Србије.

Аутор и уредник Оливера Јовићевић.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 29. јан 2020, 00:10) - anonymous [нерегистровани]

Manipulacije politicara.

Trebali ste gospodja Olivera da postavite pitanje: "gde studiraju i kojim poslom se bave deca politicara". Verujem da treba imati hrabrosti to izgovoriti. Pozz

(уторак, 28. јан 2020, 22:24) - anonymous2 [нерегистровани]

Poruka

Govornici pricaju da mladi moraju da se integrisu u procese donosenja odluka a gde su vam mladi u emisiji da ih pitamo zasto stvarno odlaze? A ne da drugi pricaju u ime mladih koji sami nisu mladi i da prenose iskrivljenu sliku. Zasto mlada osoba odlazi moze da vam kaze samo mlada osoba ako iskreno pitate

(уторак, 28. јан 2020, 21:49) - anonymous [нерегистровани]

Svest mladih

Prenesite uvazenim gostima da je prosecna mesecna zarada u Srbiji jednaka mesecnom dzeparcu jednog ucenika srednje skole u Nemackoj a da visina penzije u nasoj drzavi posle punog radnog staza bude ista ili manja od one koju su nasi stanovnici zaradili za sest godina rada na zapadu a to je ono u sta nasi mladi mogu da se uvere godinama unazad i jedan od okidaca za odlazak iz Srbije!!!

Упитник Упитник

Аутор:
Оливера Јовићевић

Емисија Упитник аутора и уредника Оливере Јовићевић политички је ток-шоу који отвара све теме важне за Србију и њене грађане, без амбиције да пресуђује или сугерише решења. [ детаљније ]