С Тамаром у акцији

Акција за сеоску основну школу у Мечковцу, Врање

Претпоследња, дванаеста епизода осме сезоне хуманитарног пројекта и ТВ серијала "С Тамаром у акцији" посвећена је великој акцији - обимним радовима на сеоској школи у близини Врања.

Истурено одељење ОШ "Доситеј Обрадовић" у селу Мечковац отворено је 1959. године. Изграђено је заједничком мобом (и донацијама) мештана из самог села. Школу је делимично помогао и Народни одбор општине Врање, дониравши тада малу библиотеку. Школа је имала три учионице и једну просторију која је служила као зборница.

Село Мечковац се налази на 500 m надморске висине (5 km од Врања) и од свог настанка нема градску канализацију, ни воду. Тренутно има 40 домаћинстава (око 170 становника), који се водом снадбевају из 15 бунара. Самим тим, ни школа никада није имала воду ни тоалете. Од 1990-тих унутрашњост школе нагло пропада. Ђака је било све мање.

Сада ову школу похађа осморо деце, у привременом објекту - контејнеру који се налази испред школе, а ученици користе пољски WC... После дуже паузе, у наредних неколико година број деце у предшколском добу ће се утростручити.

Уз помоћ локалне самоуправе, захваљујући иницијативи тима емисије "С Тамаром у акцији", ова сеоска школа ће добити нови приступни пут, уведену воду, канализацију, уклониће се контејнер, а деца добити потпуно реновирану школу са две учионице, зборницу и функционалну кухињу.

Радови су били веома обимни и компликовани, трајали су цело лето а акција је спроведена и уз помоћ ЈКП из Врања, компаније Алфа плам из Врања и још неколицине приватних фирми. Велики труд и рад свих ангажованих као и посвећеност уродили су плодом - после скоро 20 година још једна сеоска школа била је овог септембра спремна за ђаке и почетак нове школске године.

Емисија је на програму у петак, 27. децембра, на Првом програму Јавног медијског сервиса Србије са почетком у 21 сат.

број коментара 0 Пошаљи коментар