Свадба из мог краја - Сјеница

Овог четвртка водимо вас на венчање Ајле Гилић и Мерсида Нуховића из Сјенице. Уживајући у небројеним природним благодетима југозапада Србије, наши младенци направили су спој традиционалног и модерног венчања по правилима исламске вероисповести.

Овај пар одлучио је да остане у свом родном месту, иако је више од половине њихових рођака на привременом раду у Немачкој. Она је завршава ДИФ и учинила пионирски подухват отворивши фитнес салу у овако малој средини. Младожења је наставник ликовне културе.

Ајла је побегла од куће дан пред венчање, а Мерсид јој се придружио. Одлучили су се да тај дан проведу заједно у Новом Пазару. Доћиће у Сјеницу тек на дан обреда.

За то време у кући  младожење је све очекивано. Нису изненађени њиховим потезима, јер је то чест обичај.

Међутим, код младиних екипа емисије није имала приступ, јер су само десет дана пред венчање имали смртни случај. Ајлина бака по мајци је изненада преминула, али она није желела да откаже свадбу. Ако би то урадила морала би да чека још годину дана, да би сва робина поново стигла издалека. Скупила је снагу и сузних очију одлучила да дочека своју судбину раширених руку. То ће је коштати недоласка мајке и мајчине родбине на свадбу.

На дан венчања, код младожење је веома весело. Ту су музиканти, али и чланови локалног културно-уметничког друштва. Главно коло је "Шота". Ишчекује се долазак одбеглих младенаца, а када пристигну, дочекују их на магистралном путу преостали сватови.

Млада је обучена у свечану хаљину, а преко лица има мараму, коју скида тек када уђе у младожењину кућу. Уследиће обичаји из овог краја који обилују даривањем пре свега злата и других драгоцености.

Младенци ће се венчати грађански у општини, али истичу да им то није важно, колико важности придају шеријатском венчању у џамији.

Екипу емисије је посебно заинтересовала чињеница да је главни део верског обреда заправо "мехр". А то је договор између две породице, о суми новца или злата коју ће младожења исплатити невести у случају њихове раставе...

У локалном ресторану, окупиће се младожењина родбина и заједнички пријатељи. Тек након доласка младенца приступиће и младина родбина коју ће предводити њен отац.

Уследиће младино коло, а затим и обичај прстеновања младе, карактеристичан за овај крај. 

број коментара 0 Пошаљи коментар