Професионалци: Михајло Ковач, новинар

Пре 30 година, 9. новембра 1989. године почело је рушење Берлинског зида. То је повод за разговор са Михајлом Ковачем јединим југословенским телевизијским новинаром који је извештавао о овом историјском догађају ,а Телевизија Београд била је међу првим европским ТВ кућама која је емитовала снимке рушења зида.

Михајло Ковач рођен је у Суботици. Дипломирао је на Факултету политичких наука у Загребу. Новинарску каријеру почео је 1970. године у листу Политика. Крајем 70-их на позив Ненада Ристића, као спољни сарадник уређивао је и водио Београдску хронику.

Био је главни и одговорни уредник листа Дуга од 1980. до 1984, али је смењен због објављивања текстова о прогону Срба на Косову и Метохији. На Телевизији Београд запослио се 1986. године и радио је до 1993. када је избачен са групом новинара. На ТВБ био је уредник и водитељ Дневника, спољнополитички коментатор и извештавао је са најважнијих међународних догађаја.

Два пута је проглашен за Личност године у категорији ТВ новинарства. Био је посланик у Скупштини Србије и амбасадор у Аустрији. Резервни је капетан I класе. Био је и портпарол ФК Партизан. Свира неколико инструмената, а обећавајућу музичку каријеру напустио је због новинарства.

Аутор емисије Драган Станојевић

број коментара 0 Пошаљи коментар