Око магазин: Федерика Могерини - последња вечера у Бриселу

Биланс петогодишњег мандата Италијанке

Федерика Могерини опроштајном вечером са лидерима земаља Западног Балкана у Бриселу завршила је мандат на месту шефицу евроспке дипломатије. Наш регион сматрала је једним од својих приоритета али не може да се похвали неким великим успесима. Да ли је то питање ауторитета саме Могеринијеве или укупне политике ЕУ и шта у том контексту може да уради њен наследник Жозеп Борељ.

Кад је изабран за председника, један српски новинар питао се да ли мозе македонски Кларк Кент, алудирајући на изглед првог председника Северне Македоније, да постане супермен. Стево Пендаровски на власти је пола године. И у тај период стало је једно од већих разочарања за Скопље. Иако је променила име, Северна Македонија није добила датум за почетак преговора са ЕУ. О последицама затварања европских врата али и о односима са Србијом Пендаровски је говорио у интервјуу за Око магазин.

Чудесна је судбина књиге "Односи између Србије и Аустроугарске у XX веку". Наш велиики историчар Владимир Ћоровић завршио ју је 1935. али је због политичких разлога објављена тек 1992. године. Управо је преведена на енглески и тим поводом одржана је конференција у Српској академији наука и уметности. У чему је значај Ћоровићеве књиге и може ли да се чита и као одговор контроверзној кјнизи Кристофера Кларка Месечари? 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]