Око економије: Сви жале, али ЕУ све даља

Западни Балкан - чекајући Годоа из Брисела

То што Брисел није дао зелено светло да се почну приступни разговори са Северном Македонијом и Албанијом, не тиче се само њих. Чини се да је за све земље Западног Балкана који теже чланству у Унију то једноставно речено - опомена или народски речено - шамар.

Одлуку о блокади донела је једна земља - француски председник Емануел Макрон је то предложио јер сматра да најпре треба Унија унутра се се реформише.

И високи европски званичници, не тако малобројни, оценили су да је та одлука - "историјска грешка" која ће дестабилизовати Балкан, приближити га Русији, Турској, Кини... довести до пораста евроскептицизма.

Прва конкретна последица је пад Владе у Северној Македонији, премијер Заев је подео оставку, избори су расписани за април. Утешна им је награда за Преспански споразум са Грчком чланство у НАТО, обећано за фебруар.

Колика је заиста цена те одлуке из Париза, да ли је грешка или је још једна лекција земљама Западног Балкана? Шта чека Србији када је реч о евроинтеграцијама, не само због "тврдог" става Макрона већ и због дијалога Београда и Приштине? И коначно - док Брисел покушава да се "избори" са Брегзитом, да ли је реално очекивати да се неко уопште бави питањем проширења?

У Оку екомије о томе говоре - председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт и Милена Лазаревић, програмска директорка Центра за европске политике.

Нове релације Европска Унија - Западни Балкан из Брисела коментарише дописник РТС-а Душан Гајић.

Емисију води и уређује Весна Дамјанић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]