Око магазин: Дневник увреда 2019.

Српска политичко-медијска корида

Канта са фарбом боје пинка испред РТС-а, Луксембург и фантоми, бик Јаблан и Петар Кочић - то су неке од слика медија у Србији у последњих неколико дана. Тим сликама треба додати увреде на рачун новинарке РТС-а Оливере Јовићевић.

Председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић на Твитеру је извређао ауторку Упитника, инсинуирајући да се бави проституцијом. Његов потез осудили су Политички савет његове странке, као и новинарска удружења.

Све ово дешава се последњиих дана на српској политичкој-медијској сцени која личи на кориду. Српски политичари желели би да новинари буду публика која навија за једну страну, за неког политичара. А новинари често немају ништа против.. Најпознатија овдашња корида је она на Мањачи у родном крају Петра Кочића. Корида је метафора, а одабрали смо због политичара, јер је Мариника Тепић у емисији Упитник поменула да је бик Јаблан добио више простора у Око магазину него опозиција.

Та емисија која је требало да буде емисија о дијалогу, претводила се у кориду.

Како је бити новинар у тој кориди, у Србији 2019. године? Шта новинари очекују од политичара, шта политичати очекују од новинара, да ли новинари новинарима помажу да раде свој посао или је новинар новинару постао вук?

У емисији Око о томе говоре: Оливера Јовићевић, ауторка емисије Упитник, Ненад Љ Стефановић главни уредник Информативног програма РТС-а, чланица Политичког савета Покрета слободних грађана Србијанка Турајлић, Жељко Бодрожић, председник НУНС-а и новинарка НИН-а и председница Извршног одбора УНС-а Драгана Пејовић. 

Aутор емисије: Стеван Костић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 18. окт 2019, 19:40) - anonymous [нерегистровани]

Farbanje RTS-a

Pošteno govoreći nije ovo prvi put da Djilas farba RTS u pink boju. Radio je to i kada je njegova produkcijska kuća emotovala na RTS-u rijalitije Jednostavan život i Svadba 48 sati.

Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]