Квадратура круга: Номади са Влашића

Од пролећа до јесени, Влашић се бели од стада а када се забели од снега - овчари са својим стадима напуштају ову планину и крећу путем траве у топлије крајеве.

Већ вековима ти путеви су исти и воде у Далмацију, Истру, Семберију, Посавину и Војводину. Неке од тих путева пресекао је последњи рат у Босни и Херцеговини.

Већина сточара из средње Босне и даље се држи вековне традиције и они су номади и у 21. веку. У потрази за храном, они са стадима прелазе и по неколико стотина километара.

Шта их све чека на том путу, како они и њихова стада издрже шест месеци на отвореном у јесен и зиму, сазнаћете у новом издању Квадратуре круга.

Номади се у пролеће поново враћају тамо одакле су у јесен кренули, а то је планина Влашић, на којој већ вековима узгајају влашићку праменку, аутохтону расу оваца од које праве чувени влашићки сир.

Номадски начин живота у травничком крају први је прекинуо Драган Вуковић из Поткраја код Турбета, који је за својих 500 оваца саградио шталу и у њој обезбедио довољне количине хране за зиму за своје стадо. А свом чобанину, Џеваду Ђулану, саградио је модерну кућу и дао му плату од 1000 конвертибилних марака.

Аутор емисије: Бранко Станковић

број коментара 0 Пошаљи коментар