Слободни за рокенрол, док. филм

Слободни за рокенрол: Ветар промене који је одувао Хладни рат

Документарац америчке продукције, са наратором Кифером Сатерлендом, и мноштвом саговорника у које спадају и два бивша председника двеју велесила, САД и Совјетског савеза, Џими Картер и Михаил Горбачов, сведочи о историјској улози коју је на светској сцени, током Хладног рата, одиграо рокенрол.

Поступно се, кроз деценије, одвија сага о сукобу два света, тачније два виђења света: оног са америчке и совјетске стране. Нит која је од почетка спајала та два, тако поларизована света, као што ћемо видети, био је рокенрол.

Емисија кулминира у тренутку док група Скорпионс изводи легендарну песму Ветар промене (Wind of Change) а на екрану иду слике разваљивања Берлинског зида од стране грађана подељеног града. Видећемо историјат те песме, моменат настанка чувеног пасажа са звиждањем, и то како та песма данас утиче на чланове групе који су је створили.

Слободни за рокенрол је емисија богата подацима и личним исповестима: музичари - они амерички и они совјетски - говоре о свом животу и прикљученијима током деценија Хладног рата: Стас Намин, Валериј Сајфудинов, Андреј Макаревич, Јуриј Валов, Били Џоел, бубњар Скорпионса Херман Раребел... музичари који су заједно промовисали, током деценија хладноће, могућност заједништва кроз рокенрол највећи су јунаци ове озбиљне емисије.

Редакција за културу и уметност
Уредник: Бојан Босиљчић

број коментара 0 Пошаљи коментар