Џек Керуак - Краљ бит генерације, док. филм

Џек Керуак: Неуморност путовања у потрази за уметничком истином

Документарац Џек Керуак: Краљ бит генерације редитеља Џона Антонелија из 1984, прави је бисер свог жанра. Митски амерички аутор Џек Керуак (1922-1969), аутор прекретничког романа On the Road (На путу), романа који је поставио темељ битничке субкултуре са које ће се у наредној деценији издићи Елвис Присли и Битлси, представљен је у овој емисији кроз спој исказа његових пријатеља и животно-уметничких сапутника и сапатника, као и кроз две секвенце у којима видимо, у старим емисијама црно-беле телевизије, самог Керуака: првим таквим одломком емисија почиње. Онај други нећете никада заборавити.

Џек Керуак рођен је 1922. године и у младости започиње тај неуморни животни пут који ће га довести до врхунаца књижевног израза који је сам створио. У основи речи "бит" (beat на енглеском) је - ударац. Битничка генерација је била она за коју је њен родоначелник, јунак ове емисије, Џек Керуак, осећао да је као пребијена, дотерана до зида.

Покушавајући да се некако одмакне од тог фигуративног зида, млади Керуак крстари Америком, неуморно тражећи неко зрно уметничке и животне истине за које је знао да негде у тој великој земљи постоји. Та потрага овековечена је у десетак романа од којих је крунски драгуљ роман На путу, први пут објављен 1957. Пут је живот, гласи једна реченица те књиге. Ваљало је ићи тим путем, рећи ћете кад одгледате овај филм.

О Керуаку говоре Мајкл Меклур, песник, Ален Гинзберг, песник, Вилијем Бароуз, песник и писац, Лоренс Ферлингети, песник...

Током филма, имаћете такође ретку прилику да чујете бројне одломке из свих тих романа, прочитане гласом самог Керуака. Тај је човек умео да говори своју прозу, нећете се отети том утиску. И кад на крају емисије видите самог Керуака како у некој телевизијској емисији, стидљив као што је целог живота био у стварном животу, држи примерак свог славног романа, и са одређеном гордошћу у гласу и поред те скромности говори пасус којим се На путу завршава... то ће бити тај моменат који нећете заборавити никада више.

Редакција за културу и уметност
Уредник: Бојан Босиљчић

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 19. окт 2019, 04:29) - Jarilo [нерегистровани]

Džek Keruak - Kralj bit generacije, dok. film

Poštovani, rprizirajte ovaj film ili još bolje, postavite ga RTS Planeta, gde su dokumentarni filmovi da i mi koji nismo stigli da ga gledamo to možemo .
Unapred zahvalni...