Свадба из мог краја - Добановци

Мирка Васиљевић и екипа емисије "Свадба из мог краја" овог четвртка ће нас одвести у Добановце, где ћемо упознати Николиће и Цвијановиће - две сличне а ипак различите породице.

Душица Николић је по професији педагог, потиче из паорске породице. Њен изабраник је Војин Цвијановић - докторант на пољопривредном факултету а родитељи су универзитетски професори и ректори.

Упознали су се у КУД "Будућност 1984", чији су обоје дугогодишњи чланови. Била је то љубав на први поглед.

А просидба се десила на сцени једног од важнијих концерата. Војин је све до детаља испланирао: од транспарента на балкону, на ком је писало: "Душице, удај се за мене", до прстена који је имао код себе, на бини.

Љубав је из дана у дан била све већа и њих двоје су одлучили да закажу и свадбу на коју су позвали више од 300 званица али и нашу екипу.

Различитости две породице довеле су до бројних компромиса када су обичаји у питању. Млада није могла да изађе из села без венчања у локалној цркви а претходно ју је испратила кума, у народној ношњи и на кочијама. Посебно емотиван био је опроштај њеног рођеног брата, који је више пута заплакао током "продаје младе". Очи су засузиле и младиној мајци...

Након одласка младе из своје куће, свадба се претворила у спектакл, финиширан бравурозним наступом младенаца и њихових пријатеља фолклораша. Они су на свадби одиграли кораке из шопске игре на добро познату мелодију Дејана Петровића и у троминутном перформансу демонстрирали сва своја врхунска умећа. Бравурозно се на хармоници представио и рођени брат младожење, иначе трећепласирани на светском такмичењу.

Млада је саветовала све девојке да се удају и истакла да је потпис на венчању итекако битан и обећала достојанствемо носити презиме фамилије у коју улази. Младенци планирају велику породицу са много деце а њихови родитељи једва чекају да им помогну у одгајању унука.

"Свадба из мог краја" : Венчање у Добановцима, четвртак 3. октобар у 22 часа, РТС

 

 

 

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 30. сеп 2019, 17:35) - Зорица [нерегистровани]

Одлична емисија

Гледала сам и прву епизоду прошлог четвртка. Браво за РТС који успешно одолева ријалити програмима, а опет нам даје довољно забаве и лепих емисија. Хвала и поздрав за све.