С Тамаром у акцији

Осму ТВ сезону хуманитарног пројекта и ТВ серијала "С Тамаром у акцији" ауторка Тамара Грујић отвара потресном породичном причом о животу Срђана Тамбурића (56), самохраног оца четворо деце.

Тамара Грујић:" Нажалост, екипа емисије се често сусреће са недоличним понашањем једног од родитеља, то је веома тешко објаснити... посебно, када децу занемарује и напушта мајка. Управо то је задесило је Срђана, супруга га је напустила а он је остао са четворо малолетне деце. Она је засновала нову брачну заједницу у истом селу, у којој је добила још једно дете. Од тада, у породичној кући која је направљена од блата без воде и купатила, Срђан сам брине о Милици (9), Марији (7), Сандри (4) и Виктору (3)."

Пододица Срђана Тамбурића је на самом крају села Златари 2, у близини језера Ћелије, код Бруса. У војсци је био кувар, одлично се се сналази у кућним пословима и све те склоности су му биле драгоцене за самостално одгајање деце. Кад год је социјална служба посећивала ову породицу, затицала је топло кувано јело и уверила се да је то породични дом у коме се о деци брине.

Срђан није запослен јер због бриге о деци и домаћинству, није имао много времена на располагању да би могао да ради и ван куће. Нажалост, ћеркици Сандри (4) дијагностикован је почетни стадијум церебралне парализе.

Због ове чињенице, морао је као родитељ, да брзо донесе тешку одлуку. Био је свестан да због трошкова лечења неће бити у могућности да ћерки пружи све што може бити потребно за опоравак. У намери да му сва деца буду добро и здрава, Срђан је позвао социјалну службу да му помогне и да двоје најмлађе деце одрастају у хранитељској породици.

Тамара Грујић:" Било му је изузетно тешко да донесе ту одлуку али мислио је само о најбољем интересу своје деце, да преживе, да му буду здрави. Уз све животне недаће, превасходно стамбени - животни услови у Срђановом домаћинству нису адекватни за породицу са четворо малолетне деце: кућа има две просторије али нема купатило, воду. Има "услужну кухињу", са шпоретом на дрва у једној просторији. А ту сви и спавају јер се она зими греје. Сада су му двоје млађе деце у хранитељској породици, у контакту су и у одличним односима а две старије ћерке су са њим. Кад су оне у школи, Срђан надничи."

Тамарина екипа је уз помоћ локалне самоуправе у Златарима и Брусу обавила све потребне припреме у неустрашиво се упустила у изазов да остваре још један захтеван грађевински подухват на уређењу породичне куће Срђана Тамбурића. Урађена је канализација, уведена вода, постављене фасада и кров, уреађен нови приступ кући а реорганизован је и простор унутар куће.

"Деца су добила свој део куће, породица сада има функционалну и удобну дневну собу са кухињом. И наравно, најважније од свега - модерно купатило. Један од основних услова да Срђан Тамбурић једног дана поново окупи сву своју децује - да има адекватне стамбене услове за живот. У договору са социјалном службом општине Брус која је и пријавила ову породицу, моја екипа и ја учинили смо све што је до нас да му помогнемо око новог животног почетка.", каже Тамара Грујић.

Поред грађевинских радова, у првој епизоди осме ТВ сезоне сеијала "С Тамаром у акцији" уживаћете и у обиљу природних лепота општине Брус, сазнати за несвакидашњу туристичку понуду наше најпопуларније планине Копаоник. Видећете и како можете и лети да возите боб, скије и које водопаде и гејзире крије српска планинска лепотица!

С Тамаром у акцији: Акција за породицу Тамбурић, прва у 8. сезони 

РТС1, петак, 27. септембар у 21.00

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 15. дец 2019, 12:50) - Olivera Jovanovic [нерегистровани]

BRAVO Tamara i vasa ekipa

Tamara
cestitamo od srca. Gledam vas cesto vi ste cini mi se najhumanija grupa u Srbiji. Ovo sa Tamburicima mi je slomilo srce ne razumem kako moze majka svoje 4 da napusti. Trazili smo postanski broj ali ima samo jedno Zlatari i kod vas pise Zlatari 2 ? Spremamo veliki paket devojcicama za zimu.
Mi smo se vratili posle 20 god u Floridi u Srbiju i tamo smo gledali cesto ovakve akcije na TV, ima dobrih ljudi koji se okupe oko lepe plemenite zamisli.
I pomazu. Nastavite i dalje vas plemenit rad. Bravo. I cestitam vam ako ste u medjuvremenu postali majka. Srdacan pozdrav od povratnika u Srbiju ,Olivera i porodica