Око магазин: Тајна манастира Тумане

Манастир Тумане, Тумани или Туман? Најмногољуднији мушки манастир у браничевској епархији, људи зову на сва три начина, и сви су у праву. Може и Тумане и Тумани и Туман

Овај манастир има и најмлађе братсво. Већина монаха има између 30 и 40 година. Када су 2014. године дошли овде на 9 километара од Голупца, понели су младалачку енергију са собом, а затекли су манастир у поприлично лошем стању. Одмах су засукали рукаве, почели да раде и да граде.

Људи су то приметили, видели да се нешто дешава и почели да долазе у све већем броју. И ми смо дошли да видимо како је то манастир Тумане постао један од најпосећенијих манастира у земљи, али и да видимо ко су ти монаси и да чујемо њихове световне и монашке исповести.

У Око магазину истражујемо легенду, која каже, да је на месту данашњег манастира Тумане, преминуо испосник Зосим, којег је случајно ранио српски јунак Милош Обилић. Откривамо и када се други пут чуло "Тумани", због којег је манастир, по предању монаха, добио име Туман.

Око магазин 26. Април од 18:20х

Уредник: Горислав Папић

Аутор: Далибор Жарић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]