Корени

Суботом од 21.00 на Првом програму РТС-а емитоваћемо играну драмску серију "Корени", насталу према истоименом роману Добрице Ћосића, за коју је сценарио написао Ђорђе Милосављевић а серију режирао Иван Живковић. Продуцент је Радио-телевизја Србије а извршни продуцент "Eye to Eye" из Београда.

Радња романа и серије одиграва се у имагинарном селу Прерово, у последњим деценијама 19. века, за време краља Милана, а прати живот богате сеоске породице Катић и њихових слуга. У мноштву мотива и тема посебно се издвајају мотив породице и породичног сукоба између очева и синова, породично порекло и проблем идентитета, одржавање култова српске националне митологије, политички сукоби који доводе до народног и породичног раскола и искоришћавање српског сељаштва за ниске политичке побуне, обликовање српских интелектуалаца школованих у иностранству, патријархална деспотија као култ, улога и положај жене у породици... и многи други.

"Корени" су други роман Добрице Ћосића, објављен 1954. године. Њиме је Ћосић започео својеврсни циклус романа "Деобе", "Време смрти", "Време зла" и "Време власти", у којима се као ликови јављају синови, унуци и праунуци јунака "Корена", с основном идејном тежњом приказивања "романсиране историје модерне Србије". Књижевна критика "Корене" сврстава у поетски психолошки роман, а за њега је писац добио и Нинову награду.

На Бадње вече 1892. Вукашин Катић долази у Прерово, први пут после повратка са правних студија у Паризу. Дочекује га отац Аћим, један од првака Радикалне странке, брат Ђорђе и његова жена Симка, који већ годинама без успеха покушавају да добију дете, због чега је Ђорђе огорчен на цео свет, па и на свог надничара Толу Дачића, чиија је жена уочи празника облизнила синове.

Вукашин признаје оцу да се без његовог знања верио са Олгом, ћерком Тодора Тошића, Аћимовог политичког противника из Либералне странке, што обнови старе и неразрешење породичне сукобе и размирице...

Улоге тумаче: Жарко Лаушевић (Аћим Катић), Игор Ђорђевић (Ђорђе Катић), Слобода Мићаловић (Симка), Радован Вујовић (Вукашин), Дара Џокић (Милунка), Ненад Јездић (Тола), Горан Шушљик (Никола), Бојан Жировић (Мијат), Радоје Чупић (Андра), Милош Самолов (Рака апсанџија), Небојша Миловановић (Капетан), Милена Предић (Ката), Дамјан Чорлука (Адам), Богдан Диклић (Тодор Тошић), Аница Добра (Роза), Предраг Котур (Наредник), Дубравка Ковјанић (Анђа), Предраг Павловић (Никола Чађевић), Иван Ђорђевић (Лука Дошљак), Миона Марковић (Зора), Михајло Несторовић (Чакаранац), Мина Совтић (Олга), Милица Јаневски (Вишња), Небојша Дугалић (Никола Пашић)... и многи други.

- уредник серије: Марко Новаковић
- редитељ: Иван Живковић
- сценариста: Ђорђе Милосављевић (према роману Добрице Ћосића)
- директор фотографије: Горан Воларевић, САС
- сценограф: Миленко Јеремић
- костимограф: Борис Чакширан
- композитор: Ирина Дечермић
- монтажер: Дејан Урошевић
- маскер: Марија Ковачевоћ Јовановић
- сниматељ звука: Ненад Шћибан
- дизајнер звука: Владан Коки Костић
- извршни продуцент: Горан Шушљик
- извршна продукција: "Еyе то Еyе" - Београд
- продуцент: Радио-телевизија Србије

број коментара 0 Пошаљи коментар