Краљ Петар I

Пета епизода: Краљ Петар се повлачи са престола због болести, а сва задужења преноси на млађег сина Александра. Четири дана касније, Гаврило Принцип у Сарајеву убија аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда. Пету епизоду серије "Краљ Петар I" погледајте 7. априла у 20 часова на Првом програму РТС-а.

Оптуживши Краљевину Србију да стоји иза атентата на Франца Фердинанда, Аустроугарска монархија предаје спрској влади ултиматум. Краљ Петар, који се због болести повукао из града, саветује владу да пристане на ултиматум како би се избегао потенцијални рат. Али за то је већ прекасно.

Док војска и влада разматрају план мобилизације, између регента Александра и Аписа расте нетрпељивост, а аутроугарске трупе улазе у прва српска села. Пред очима дечака Момчила, аустроугарски војници убијају његову породицу.

Недалеко одатле, у селу Словац, картограф Маринко се поздравља са својом мајком, видовитом Макреном и прикључује се војсци. Нико ни не слути да је на помолу најкрвавији рат икада вођен.

Пета епизода серије "Краљ Петар I" емитује се у недељу 7. априла у 20 часова на Првом програму РТС-а. Репризу можете погледати наредне недеље, 14. априла у 16 часова.

Уредник серије: Дуња Петровић
Редитељ: Петар Ристовски
Сценаристи: Владимир Ћосић, Милован Витезовић, Петар Ристовски
Играју: Лазар Ристовски, Марко Баћовић, Љубиша Савановић, Александар Вучковић, Марко Тодоровић, Тихомир Арсић, Милан Колак, Даница Ристовски, Иван Вујић, Танасије Узуновић, Бранко Јеринић, Светозар Цветковић, Миодраг Кривокапић, Небојша Миловановић, Радован Вујовић и многи други
Директор фотографије: Душан Јоксимовић
Композитор: Миодраг Цицовић
Сценограф: Аљоша Спајић
Костимограф: Борис Чакширан
Монтажери: Лазар Предојев, Милена Предић
Продукција: Радио-телевизија Србије
Извршна продукција: "Зилион филм" - Лазар Ристовски

број коментара 0 Пошаљи коментар