Сутјеска

Југословенски ратни филм из 1973. године у режији Стипе Делића, снимљен поводом тридесетогодишњице битке на Сутјесци. Важи за једно од најскупљих остварења у историји кинематографије СФР Југославије.

Реконструкција једне од најмучнијих војних операција које су се догодиле на територији бивше Југославије, у којој је погинуло више од седам хиљада бораца, и са једне и са друге стране (међу погинулима је био и народни херој Сава Ковачевић).

На првом програму Јавног сервиса биће приказана ремастеризована верзија.

Филм је познат и по томе што је Јосип Броз Тито активно учествовао у његовом снимању, инсистирајући да његов лик тумачи познати британски глумац Ричард Бартон.

У главним улогама: Ричард Бартон, Љуба Тадић, Велимир Бата Живојиновић, Борис Дворник, Милена Дравић, Љубиша Самарџић...

Режија: Стипе Делић

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 27. мар 2019, 11:42) - anonymous [нерегистровани]

Jeste izvanredan film, ali...

U velikoj meri se bazirao na memoarima Vilijama Dikina.To i nije tako lose, jer su memoari odlicni, ali je veoma upadljivo.Slepi ranjenik koji nosi invalida, lovacki psi koji rastrzu nepokretne ranjenike, prokrijumcaremi protivtenkovski top koji resava proboj preko pruge Sarajevo-Visegrad...sve su to doslovce epizode iz Dikinovih memoara.Makar su istinite.Ali ima i onih epizoda koje nisu ukljucene u film.Na primer, Aleksandar Rankovic hvata obeglo prase u sumi, kolje ga i pece da Vrhovni Stab nesto pojede; ili izjava "Koca Popovic nam je svima spasao zivote na Sutjesci".Bice da odavanje priznanja Rankovicu i Popovicu u to vreme nije bilo na listi prioriteta druga Starog, ali i to je u Dikinovoj knjizi, jer je istina.

(среда, 27. мар 2019, 00:54) - anonymous [нерегистровани]

Иванредан филм заснован на истинитој херојској борби наших предака.

Смрт фашизму - слобода народу!