Око: Хроника најављене смрти левице

Да ли је природно да лева идеја буде другачија у земаљама које су биле колоније и онима које су биле колонијалне силе? И да ли је зато српска левица ближа јужноамеричкој него европској левици?

Цео свет гледа у трагедију Венецуеле. Након што "мала Венеција" буде коначно сломљена, на јужноамеричком континенту остаће још само две земље са левичарским владама. Али и то је нешто у односу на ништа у Европи или Северној Америци. И Србија се наравно уклапа у глобални тренд непостојања аутентичне леве опције. Зашто је то тако? И да ли је наша левица ближа европској или јужноамеричкој левици? Да ли је заправо природно да лева идеја буде другачија у земаљама које су биле колоније и онима које су биле колонијалне силе?

Зашто гласови побуне у свету долазе скоро искључиво с десна? И како су заштитници обесправљених данас постали људи попут Салвинија, Ле Пенове, Орбана?

Да ли је проблем европске левице и у томе што им је застава дугиних боја постала битнија од црвеног барјака?

Гости:
Владимир Табашевић, писац и добитник НИН-ове награде
Ивица Младеновић, социолог, уредник српског издања Ле монд дипломатика
Вељко Станић, историчар

Аутор емисије: Горислав Папић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]