Тирнанић: презиме професије

Десет година од смрти човека који је од Београда правио метрополу, од кафана култна места а од писања за новине уметност

Одлазак новинара, тако се НИН јануара 2009. године опростио од човека чије је презиме било презиме професије. Богдан Тирнанић 45 година писао је за новине, од Београда је правио метрополу и за почетнике, и за понављаче а поносио се једино чланством у Бифеу Атељеа 212 и Фудбалском клубу Црвена звезда.

Тирнанић је већ у својим раним тридесетим био човек који је имао освојеног "златног медведа" у Берлину, хрпу текстова о "црном таласу" и био је човек који је спајао нову генерацију и најозбиљнији недељник тог времена. У сивило југословенског социјализма уводио је Пају Патка и Џона Вејна, Кока Колу и Плејбој.

Да ли је то био најбољи Тирке или је најбољи Тирнанић био онај који је свакодневно писао за "Дневни телеграф" или онај "позни Тирке" оштри критичар политике Запада?

У време када новинарство нема ни приближну снагу као некада који је значај Богдана Тирнанића?
Десет година после смрти о великом новинару у специјалној емисији Ока "Тирнанић - презиме професије" говоре:

Милан Милошевић, Срђан Шапер, Душан Савић, Радмила Станковић, Емир Кустурица, Игор Мандић, Драгомир Зупанц и Предраг Марковић.

Аутор емисије: Горислав Папић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]