Културни дневник специјал - позориште

Гост специјалног издања посвећеног позиришту је академик Душан Ковачевић, један од најзначајнијих писаца у историји српске драме.

Година која је за нама је у позориштима била у знаку праизведби домаћих драма. Занимљиво је да све нове, изузетне драме потписују жене. То су остварења високог уметничког нивоа који наше драмско стваралаштво сврстава у сам врх савремене европске драме.

Прошла година је у нашим позориштима била у знаку домаћих писаца, осим праизведби на сценама су се нашла и нова тумачења наших драмских класика.

Од малобројних страних писаца чија смо дела имали прилику да видимо на нашим сценама издвојиле су се само две представе о којима ће овде бити речи.

Догађај који је обележио позоришни живот у Србији била је побуна дела глумачког ансамбла Народног позоришта у Београду и смена управника ове куће.

Битеф наставља да буде радикалн, субверзиван и полемичан, као и да указује на турбулентне и узнемирујуће друштвене феномене савременог света. Стеријино позорје је и даље најзначајнији фестивал домаћег драмског стваралаштва. Београдски фестивал игре и фестивали "Без превода" у Ужицу и Dezire у Суботици су такође на нашој мапи значајних фестивала.

Од догађаја из света у којима су учествовали и наши позоришни уметници издвојили смо неколико најзначајнијих.

2018. је била пуна изненађења и вредних остварења, свих облика и форми, на позоришним сценама широм света. Говоримо о представама које од Бродвеја до Вест Енда хвале и публика и критичари.

Сваке вечери, од понедељка до петка, на Првом програму, после Дневника у 23, емитује се Културни дневник. Емисија је пресек најзначајнијих вести из уметности и културе, али и поп-културе, дизајна, нових технологија. Новинари, дописници, сарадници РТС-а јављају се свакодневно са места најважнијих и најзанимљивијих догађаја. Културни дневник реафирмише професију критичара. Гости Културног дневника су водеће личности из света културе и уметности.

Уредница Оливера Милошевић
Монтажери Никола Манић и Бранислав Бане Поповић
Реализација Сања Реџић

број коментара 0 Пошаљи коментар