Монтевидео, Бог те видео

Главна нит филма је смештена пред историјски успех репрезентације Југославије у Монтевидеу 1930. године на првом светском првенству у фудбалу и играње у полуфиналу, као и личности младих фудбалера, који су својим ентузијазмом и талентом допринели одласку на ово велико светско такмичење.

Време одвијања догађаја је у распону од краја 1929. године до почетка септембра 1930. године. када се фудбалери, велики национални хероји, кроз причу о тадашњим културним и друштвеним догађајима, најпре у Београду, боре са драмском свакодневицом сиромашних, али најпре неискварених фудбалера са једне стране, односно београдске и уопште југословенске буржоазије са друге.

Радња прати њихове животе, личне проблеме, колизију коју прави жеља за спортским доказивањем наспрам устаљеног градског живота, обичаја и потребе за послом и преживљавањем које постављају Београд и Југославија у време између два светска рата.

Осим кроз главне протогонисте, градски културно социјални живот Београда је представљен и кроз пуно споредних ликова који припадају различитим класама друштва, кроз њихова размишљања, постављање према животу и ситним радостима.

Улоге: Милош Биковић, Петар Стругар, Небојша Илић, Виктор Савић, Нина Јанковић, Милутин Караџић, Бранимир Брстина, Војин Ћетковић, Никола Ђуричко...

Режија: Драган Бјелогрлић

број коментара 0 Пошаљи коментар