Čitaj mi!

Vlada usvojila Predlog zakona o socijalnoj karti

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o socijalnoj karti, koji će omogućiti pravedniju raspodelu novca za socijalno najugroženije grupe i bolju kontrolu socijalnih davanja.

Registar Socijalne karte omogućiće jedinstvenu i centralizovanu evidenciju u elektronskom obliku, sa tačnim i ažuriranim podacima o socijalno-ekonomskom statusu pojedinaca i sa njima povezanih lica i omogućiće obradu podataka radi utvrđivanja činjenica neophodnih za ostvarivanje prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite.

Uvođenjem ovog sistema biće omogućeno da građani koji su u najtežem ekonomskom položaju budu vidljiviji u društvu, kako bi blagovremeno i efikasno ostvarili prava na potrebnu podršku.

Vlada je danas usvojila i set uredbi iz oblasti privrede za ovu godinu kojima se podstiče regionalni i lokalni razvoj, preduzetništvo kroz razvojne projekte i utvrđuje Program podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme.

Usvojeni su i programi podrške akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama i utvrđen Program standardizovanog seta usluga za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike, koji se, takođe, realizuju preko ovih razvojnih agencija.

Danas je usvojen i Program podsticanja razvoja preduzetništva finansijskom podrškom za početnike u poslovanju u 2021. godini, kao i Program podsticanja razvoja preduzetništva finansijskom podrškom za preduzetnice i mlade.

Vlada je obezbedila šeststo miliona za obnovu komunalne infrastrukture i vodotoka oštećenih u poplavama u junu prošle godine, koja će biti distribuirana preko jedinica lokalne samouprave.

Neophodno je u što kraćem roku uputiti sredstva za saniranje štete, s obzirom na to da je poplavni talas naneo ozbiljna oštećenja objektima za vodosnabdevanje i kanalizacionoj mreži.

Takođe su oštećeni i uništeni mostovi i pokrenuta klizišta na putevima, što je prouzrokovalo poremećaj ili prekid saobraćaja.

Doneta je odluka o proglašenju elementarne nepogode u dvadeset opština na teritoriji Srbije, u kojoj su usled obilnih kiša i padavina stradali brojni objekti i infrastruktura.

Stanje elementarne nepogode proglašeno je u opštinama: Niš, Leskovac, Pirot, Vranje, Bujanovac, Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad, Vlasotince, Gadžin Han, Vladičin Han, Medveđa, Kuršumlija, Bela Palanka, Babušnica, Bojnik, Prijepolje, Tutin, Prokuplje i Crna Trava.

Ovom odlukom biće pokrenut mehanizam Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima za upućivanje pomoći za obnovu oštećenih porodičnih stambenih objekata, objekata javne namene u javnoj svojini i infrastrukture.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">