Prijem povodom Dana branilaca otadžbine

Na prijemu povodom ruskog praznika Dana branilaca otadžbine, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Bocan-Harčenko je ukazao na to da su Srbija i Rusija uvek bile zajedno u najtežim trenucima istorije i to na pravoj strani.

Prijemu, koji je zvanično počeo intoniranjem himni Rusije i Srbije, prisustvovali su i drugi predstavnici državnog rukovodstva, predsednica Skupštine Maja Gojković, potpredsednik Skupštine Veroljub Arsić, ministri Aleksandar Vulin, Zoran Đorđević, kao i predstavnici verskih zajednica, diplomatskog kora, Vojske Srbije i vojnog diplomatskog kora.

Rusija nikada nije i neće imati za cilj da napravi podele u regionu Zapadnog Balkana, niti bilo gde drugo, izjavio je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan -Harčenko i poručio da se Rusija zalaže za koncept nedeljive bezbednosti.

Na prijemu povodom ruskog praznika Dana branilaca otadžbine, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Bocan-Harčenko je ukazao na to da su Srbija i Rusija uvek bile zajedno u najtežim trenucima istorije i to na pravoj strani.

Govoreći o saradnji dve zemlje, ambasador je kazao da je razvoj vojno - tehničke saradnje Rusije i Srbije, koja se razvija pod neposrednim okriljem i kontrolom dva predsednika, Vladimira Putina i Vučića, usmerena kako bi Srbija postala nezavisna za donošenje odluka.

"Usmerena je i na to da bi Srbija imala čvrst suverenitet i mogućnost da rešava o svojoj budućnosti, nezavisno od bilo koga, i da živi u stabilnom regionu", kazao je Bocan-Harčenko.

Navodeći da se ove godine praznik obeleževa u Beogradu nakon posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, Bocan-Harčenko je kazao da su njegovi razgovori sa predsednikom Vučićem i ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom dali još jedan podsticaj saradnji dve zemlje.

"Sada se naša saradnja i prijateljstvo, kao i strateško partnerstvo, nalaze na najvišem usponu. Naši odnosi su prožeti neprekidnim dijalogom, sastancima između naših predsednika, a sada pripremamo i još jedan niz sastanaka. Za nas je velika čast to što će predsednik Vučić obeležiti 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu u Moskvi, zajedno sa ruskim predsednikom Putinom", kazao je Bocan-Harčenko.

Simbol patriotizma i jedinstva vojske i naroda 

Ruski ambasador je izrazio veliku zahvalnost u ime svoje zemlje svim zvanicama što su zajedno obeležili praznik koji je, kako kaže, iznad običnih praznika, odnosno nalazi se u nizu događaja koji je imao presudan značaj za državu, koji je simbol herojske ruske vojske i njene istorije.

Kako kaže, Dan branilaca otadžbine je i simbol patriotizma i jedinstva vojske i naroda.

"Ovo je praznik i stvaraoca velike pobede, a najveća od njih zabeležena je u Drugom svetskom ratu", kazao je Bocan-Harčenko i izrazio veliku zahvalnost sovjetskim veteranima koji se, ističe, po pravu zovu generacija pobednika.

Navodi i da sadašnja ruska armija brižljivo čuva tradiciju ruske vojske, da je spremna da odgovori na svaki izazov sadašnjosti, kao i da su spremni da pomognu svojim prijateljima.

Dan branilaca otadžbine, 23. februar, jedan je od najvećih ruskih praznika, a pod tim nazivom proslavljava od 1993. godine u znak sećanja na da prvog masovnog regrutovanja u Crvenu armiju u Peterburgu i Moskvi - 23. februar, 1918. godine, kao i na prvu borbenu akciju protiv okupacione armije Nemačke.

Dan branilaca otadžbine prvenstveno je bio vojni praznik, koji se vremenom transformisao u praznik svih muškaraca i predstavlja pandan 8. martu - Danu žena.

U Rusiji je to neradni dan, a prema tradiciji muškarcima se upućuju čestitke i daruju pokloni.

broj komentara 9 pošalji komentar
(sreda, 26. feb 2020, 08:03) - anonymous [neregistrovani]

komentar

Srbija i Rusija kao primer poslovanja i prijateljstva izmedju dve drzave.

(sreda, 26. feb 2020, 07:34) - miki [neregistrovani]

Slava

Slava junacima.

(sreda, 26. feb 2020, 07:15) - Mišo N [neregistrovani]

Rusija

Prijateljstvo Rusije i Srbije će večno trajati.

(utorak, 25. feb 2020, 21:29) - anonymous [neregistrovani]

Komentar

Istorija stoji iza nas i nase prijateljstvo koje ce vecno da traje

(utorak, 25. feb 2020, 20:53) - anonymous [neregistrovani]

Na mnogaja ljeta!

Zivele Srbiija i Rusija!

(utorak, 25. feb 2020, 20:28) - Mladen [neregistrovani]

Srbija i Rusija

Srbija i Rusija su uvek bile zajedno u najtežim trenucima istorije i to na pravoj strani.

(utorak, 25. feb 2020, 20:18) - Stoja [neregistrovani]

Simbol herojstva

Dan branilaca otadžbine je simbol ruske vojske i njene istorije.

(utorak, 25. feb 2020, 19:31) - Marko [neregistrovani]

Prijem povodom Dana branilaca otadžbine, prisustvuje i predsednik Vučić

Srbija se ponosi činjenicom da smo sa Rusima zajednički branili našu zemlju i čast od agresora.

(utorak, 25. feb 2020, 19:23) - maja [neregistrovani]

politika

Veoma smo ponosni na tako dobre i prijateljske odnose sa Rusijom