Zečević: SAD pokušavaju da dobiju konkretne rezultate pregovora Beograda i Prištine

Evropska unija je postigla dogovor između Beograda i Prištine koji nije sproveden u delo, a sada su Sjedinjene Države ušle u pregovore i pokušavaju da dobiju konkretne rezultate u izbornoj godini u toj zemlji, rekao je za RTS Slobodan Zečević, naučni savetnik u Institutu za evropske studije.

Slobodan Zečević je, gostujuću u Dnevniku RTS-a rekao da su razgovori o uvođenju avio-linije i uspostavljanju železničkog sobraćaja nešto što je pozitivno.

Ipak, istakao je da su ti sporazumi uslovljeni ukidanjem taksi na robu iz centralne Srbije, koje su same po sebi nezakonite i koje su donete suprotno sporazumima koji postoje.

"Bilo bi nelogično da se pristupa železnici i avio-linijama a da nema liberalizacije kretanja robe, ljudi i usluga", naveo je Zečević i dodao da su ti razgovori pritisak na Prištinu da se ukinu takse.

Ipak, kako je dodao, razgovori će uroditi plodom samo ako se formira nova vlada, a ako ne, onda je pitanje šta će sa tim da bude.

Dodao je da postoji utisak da se Albancima ne žuri sa formiranjem vlade, s obzirom na komplikovane situacije koje treba da se reše.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 27. jan 2020, 13:10) - anonymous [neregistrovani]

Prvo povlačenje priznanja nepostojeće države na teritoriji Srbije

Svi dosadašnji razgovori su bili protiv svakog mogućeg prava, jer je deo Srbije okupiran od strane NATO, a potom predat na upravljanje teroristima.A time je upravljala i upravlja i sada upravo Amerika.Dakle, Amerika da povuče to kriminalno priznanje i lobiranje, pa da privoli sve države na koje ima uticaj da učine isto.Pa teroristi i oni koji su ih podržavali (Klintonovi, Olbrajtova, Voker, Kušner, itd) da odgovaraju.E, onda tek može da se priča o nekom "pomirenju", normalizaciji odnosa i tome sličnom.I više nikakva autonomija na KiM ne dolazi u obzir.Može taj kraj da se zove i dalje Kosovo i Metohija, kao što imamo i Šumadiju, ali nema nikakve autonomije ni bilo čega sličnog.Valjda smo se opametili od ovog zla koje nam je nametnuo Tito.

(ponedeljak, 27. jan 2020, 11:18) - FORum LIvii [neregistrovani]

resenje uvek postoji

Европска унија је постигла договор између Београда и Приштине који није спроведен у дело а сада су САД ушле у преговоре и покушавају да добију конкретне резултате
Kada su dozvolili da se ,,rodi,, sada moraju da ga ljuljaju!
Problem je veoma ozbiljan i odavno je presao lokalne okvire.Problem je nastao krsenjem normi Medjunarodnog prava, osnova OEBS-a, EU i OUN.Jedino resenje je vraćanje tih normi koje su prekrsene!Vracanje Kosova i Metohije u Ustavni poredak Srbije!Vise od autonomije, manje od nezavisnosti !!!

(ponedeljak, 27. jan 2020, 10:35) - Драган [neregistrovani]

повлачење

Повлачење америчког признања Косова и тиме гажење по суверенитету Србије - био би веома конкретан резултат.

(ponedeljak, 27. jan 2020, 10:26) - anonymous [neregistrovani]

Strpljen spasen

Ne treba da se uzrujavamo jer vreme radi za nas. Kako to lepo kaze nemacki pisac i filozof Gete: Samo strpljenja, s vremenom ce od trave postati mleko.

(ponedeljak, 27. jan 2020, 10:12) - Vlajko [neregistrovani]

Zamena teza

Uveli su taksu da bi zamenili teze.Sada svi pričaju o taksama a pre toga smo odbijali pregovore jer nekoliko godina nisu hteli da dozvole formiranje ZSO, što je već ispregovarano i potpisano u Briselu.Dakle, ZSO je pod jedan, Brisel ćuti a Mogerinijeva je bila prisutna kada je to dogovoreno i popisano.Posle tek ukidanje taksi pa da se dalje dogovaramo

(ponedeljak, 27. jan 2020, 09:38) - anonymous [neregistrovani]

eto....

ma njih niko ne tera da ukinu takse, kakav pritisak iz Vasingtona kakvi bakraci, to su bre price za malu decu...oni imaju potpunu podrsku i EU i SAD sto se tice taksi a to da oni njima kao ne mogu nista sto su "neposlusni" to neka pricaju bajke...jednostavno Srbija treba da nastavi sa lobiranjem jer to je nase pravo, to je srpska zemlja vekovima bila, jos dok Amerika niije ni postojala, tu su nase svetinje, nasi manastiri, nasa tradicija, kultura, nasa istorija sa kojom mozemo da se ponosimo...Albanci nema priznavanja Kosova...dovidjenja...

(ponedeljak, 27. jan 2020, 08:39) - anonymous [neregistrovani]

Pregovori

Sta je sa dosadasnjim pregovorima i Briselskim sporazumom?
Gde je ZSO?
Ko koga ovde zamajava?