Dačić: Samo kompromisno rešenje obezbeđuje trajni mir

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da samo kompromisno rešenje postignuto dijalogom Beograda i Prištine, uz podršku međunarodne zajednice, može da obezbedi trajni mir i stabilnost. Dačić je istakao da je partnerski odnos sa NATO-om važan element državne politike Srbije.

Ivica Dačić je na otvaranju nedelje NATO-a u Beogradu rekao da ne postoji nijedan razlog da nešto što usaglase dve strane ne bude prihvatljivo za bilo kojeg trećeg aktera i dodao da je uveren da svaki dogovor u rešavanju otvorenih pitanja podsticajno deluje na održavanje mira i stabilnosti u regionu.

Istakao je i da su za Srbiju veoma važne i garancije da tzv. kosovske bezbednosne snage i druge naoružane formacije, sastavljene od Albanaca, ne mogu da ulaze na sever Pokrajine bez saglasnosti komandanta Kfora.

Kako je napomenuo, nažalost, odlazak tih formacija u dominantno srpske sredine se desio više puta i predstavlja potez koji sa sobom nosi potencijal da eskalira u razmerama koje se ne mogu kontrolisati.

"Zato očekujemo da Kfor, u skladu sa mandatom, deluje preventivno kako bi neke buduće slične akcije na severu Kosova i Metohije bile sprečene", poručio je Dačić.

Dodao je da je partnerski odnos sa NATO-om važan element državne politike Srbije i nastojanja da region bude trajno stabilan, navodeći da saradnja sa Alijansom počiva na uvažavanju politike vojne neutralnosti Srbije, bez uslovljavanja Srbije da postane članica NATO-a.

Pitanje povezivanja mora da nadvlada pitanja razdvajanja

Prema njegovim rečima, postoji otvorenost Srbije da unapredi politički dijalog i konkretnu saradnju sa NATO-om u svim oblastima od zajedničkog interesa, ukazujući da postoje dobri odnosi između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Srbija se, rekao je Dačić, pozicionirala na međunarodnoj sceni kao odgovoran, predvidljiv i kredibilan partner koji doprinosi očuvanju mira i unapređenju bezbednosti u regionu.

"Svojim spoljnopolitičkim prioritetima, među kojima su zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, članstvo u EU, promocija regionalne saradnje i negovanje prijateljskih i partnerskih odnosa na globalnom planu. Srbija se potvrdila kao izvoznik bezbednosti i važan činilac rešavanja mnogih, prvenstveno regionalnih pitanja", istakao je Dačić.

Ukazao je da Srbija kontinuirano pokreće regionalne teme koje za cilj imaju povećanje atraktivnosti čitavog Zapadnog Balkana, što bi za posledicu trebalo da ima uvećanje investicija i rast trgovinske razmene, kao osnove za ubrzani ekonomski razvoj.

"Incijativa predsednika Vučića i premijerâ Edija Rame i Zorana Zaeva o tzv. regionalnom 'mini-šengenu', koju će, nadam se, podržati i ostali akteri u regionu, trebalo bi da stvori uslove za brži protok ljudi i kapitala, ali i da omogući prosperitet čitavog regiona, uz istovremeno jačanje stabilnosti. Pitanje povezivanja mora da nadvlada pitanja razdvajanja", poručio je šef srpske diplomatije.

Delikatan odnos Srbije i NATO-a

Dačić se osvrnuo i na odnos Srbije i NATO koji je, kaže, delikatan zbog nasleđa iz prošlosti, odnosno zbog NATO bombradovanja tadašnje SR Jugoslavije, podsetivši da je Alijansa intervenisala bez ovlašćenja SB UN.

"Te događaje ne možemo da zaboravimo i uvek ćemo se sećati onih koji su stradali. Upravo smo ove godine komemorativnim programom obeležili 20 godina od te tragedije, čime smo želeli da uputimo univerzalnu poruku da se nešto slično ne sme ponoviti ni jednoj suverenoj zemlji", rekao je Dačić.

Naveo je i da nakon 20 godina Srbija i NATO imaju različita gledišta u vezi sa tim događajem, ali to, kaže, ne menja realnost da svi učesnici tih događaja imaju odgovornost i obavezu da učine sve da se posredstvom saradnje očuva mir i obezbedi trajna stabilnost.

"Srbija gleda u budućnost i opredeljena je da unapređuje saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti sa članicama i partnerima NATO-a. Politika vojne neutralnosti, kao osnova naše politike ne samo prema NATO-u već i prema svakom drugom vojnom savezu, ne dovodi se u pitanje", ponovio je ministar.

Kako kaže, takvo jasno i čvrsto opredeljenje poštuje se i na Istoku i na Zapadu, a istovremeno, u potpunosti Srbija uvažava odluku suseda i drugih zemalja da pristupe Alijansi ili nekim drugim vojnim savezima.

"Zato očekujemo razumevanje za naše kontakte sa zemljama koje nisu članice NATO-a, a koji su zasnovani na principima svestrane saradnje, uz vođenje politike vojne neutralnosti", rekao je Dačić.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 13. nov 2019, 14:42) - anonymous [neregistrovani]

Posledice

nato bombardovanje namerno malim slovima nije nam nista dobro donelo.Albanci na Kosmetu hoce samostalnu drzavu na nasoj zemlji.To ne moze ko hoce nek ide u Albaniju a nasu zemlju nek ostave na miru.Kakav crni kompromis o svojoj teritoriji i zemlji.Pa albanci da su hteli da rade sada bi radili,ali to ne zele.Nema predaje svoje zemlje nekom ko nam otima zemlju vec nekoliko stotina godina.Suvise srba je glavom platilo to sto nije zelelo da proda i preda svoju zemlju.Prema tome pamet u glavu.Mi na zapadu prijatelje nemamo.

(sreda, 13. nov 2019, 14:42) - anonymous [neregistrovani]

Trajno

Nijedno spolja nametnuto rešenje nikada u istoriji nije bilo trajno. Dakle, jedino trajno rešenje jeste u okviru međunarodnog prava i onoga što je nepobitna činjenica - KiM je deo Srbije i ne može biti oteto. Albanski teroristi moraju da odgovaraju za sve zločine. A onda sa ostalima može da se vidi da li i kakvo nezadovoljstvo postoji i zbog čega. Ako su u zabludi da Srbija pripada njima onda im treba objasniti.

(sreda, 13. nov 2019, 13:15) - anonymous [neregistrovani]

Dajte molim vas vise !!

Recite vec jednom sta vam je taj kompromis ?? Nema kompromisa oko sopstvene uzurpirane zemlje.

(sreda, 13. nov 2019, 13:12) - anonymous [neregistrovani]

A

Zasta nam treba "nato nedelja?"Namerno mala slova.

(sreda, 13. nov 2019, 11:28) - anonymous [neregistrovani]

Koliko si jak toliko te postuju

Sad pricaju, eto kako NATO ne moze i nece terati Srbiju u NATO. Koje pretvaranje, sta bi oni sve uradili ali nema vise Jeljcina. To je proslost, situacija se zaokrenula 180 grada, gotovo.
Srbska diplomatija je "nesto naucila", istina na svojim greskama , ali dobro sad bar znaju sta rade ima prijatelja u razumnim drzavnicima na sve strane. Priznanja se povlace-ko bi rekao? Vojska se povratila iz raspada, ekonomija polako uzlaznom putanjom. Nadam se samo da nas nisu zaduzili previse kod MMF.
Mi radimo svoj put, a drugi neka misle o nma sta im volja.

(sreda, 13. nov 2019, 10:36) - anonymous [neregistrovani]

Gosti

Ne mogu gosti da otmu kuću samo zato što ih ima više od vlasnika kuće. Albanci imaju državu. Ostavite naše nama. Mi vaše niti smo tražili ni oteli.