Čitaj mi!

Kosovski ministar poziva Srbe da se vrate u Prištinu

Slobodan Petrović, zamenik kosovskog premijera i ministar u kosovskoj vladi, poziva raseljene Srbe iz Prištine da se vrate u svoj grad. Pravoslavno groblje u Prištini danas na Zadušnice posetilo dvadesetak prištinskih Srba i oni koji više ne žive u tom gradu.

Zamenik premijera Kosova i ministar za administraciju i lokalnu samoupravu Slobodan Petrović pozvao je danas u Prištini raseljene Srbe da se vrate u svoj grad.

Nakon obilaska pravoslavnog groblja u Prištini koje je danas na zadužnice posetilo dvadesetak prištinskih Srba i oni koji više ne žive u tom gradu, Petrović je u izjavi agencija Beta rekao da kosovska vlada podržava povratak Srba u Prištinu.

U Prištini danas živi pedesetak Srba, uglavnom starih, a među njima su i dva sveštenika sa ženama i decom. Pre rata, 1999. godine u Prištini je živelo 42.000 Srba.

Prištinske Srbe je prilikom obilaska groblja pratio i jedan broj novinarskih ekipa na srpskom i jedna na albanskom jeziku kojima u prvom momentu nije bilo dozvoljeno da snimaju groblje, ali je potom ta zabrana ukinuta.

Kosovski ministar Slobodan Petrović je osudio zabranu snimanja i obećao da će čitav slučaj biti brzo ispitan.

Petrović je rekao i da je na pravoslavnom groblju u Prištini u toku obnova nadgrobnih spomenika, porušenih u proteklih 13 godina, kao i obnova stare kapele i staza.

Danas na zadušnice pomen upokojenima služili su prištinski sveštenici Darko Marinković i Steva Mitrić.

Marinković je za agenciju Beta rekao da je jutros u crkvi Svetog Nikole u Prištini služena liturgija i da je pravoslavno groblje obišlo dvadesetak Srba iz Prištine.

Rekao je da iskreno očekuje da će uskoro biti završena obnova celog groblja, kao i rekonstrukcija stare kapele u kojoj će biti obavljana bogosluženja.

Marinković je osudio to što je jutros novinarima bilo onemogućeno da obavljaju svoj posao.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 03. jul 2014, 04:33) - anonymous [neregistrovani]

Replika

Ja moram odgovoriti na ovo, jer nije tacno. Zivim vec godinu dana, ne znam albanski jezik i ne ucim ga. Ima poteskoca, ali nije toliko tesko.

(četvrtak, 23. maj 2013, 10:52) - zlatko [neregistrovani]

jezik

Danas ko ne govori dobro albanski jezik, tesko da može normalno da živi i radi u Prištini.

(nedelja, 10. mar 2013, 09:29) - anonymous [neregistrovani]

Повратак

значи да имају и будућност за опстанак у Приштини...Није само кров над главом најважнија ствар, треба обезбедити радна места, безбедност за децу која ће ићи у школу
уствари, треба обезбедити један одржив опстанак...Имали тога у Приштини и на целој територији Косова и Метохије господине Министре?....

(subota, 09. mar 2013, 20:11) - Rade iz Kanade [neregistrovani]

Povratak Srba u Pristinu

Kako da se vrate kad ni mrtvi nemaju mira?

(subota, 09. mar 2013, 19:27) - anonymous [neregistrovani]

A kako se vratiti

I za to su potrbna sredstva kojih srbi nemaju.
Cime se vratiti, s arsenalom naoruzanja za svakog clana
porodice.
Gdje se vratiti, u bunkere i rovove iskopane dubinom iznad glave, pa sa srecom nam srbi u nasem prekaljenom mucenju i vitestvu, protiv svake vrane i lesinara kaji su se okomili na nas, protiv svih vjestica, satanista i zmija otrovnica sa kojima ne zelis a protiv kojih moras.
Ili neko u srbima zna i moze drugacije?!
Gospode pomiluj!!!!

(subota, 09. mar 2013, 16:58) - anonymous [neregistrovani]

,,povratak,,

To znaci da se vrate Srbi jer nemaju koga da napadaju Albanci,smesni ste gosp.

(subota, 09. mar 2013, 16:42) - anonymous [neregistrovani]

"pravo lice"!

"Y Приштини данас живи педесетак Срба, углавном старих, а међу њима су и два свештеника са женама и децом. Пре рата, 1999. године у Приштини је живело 42.000 Срба".

To je 99,88%
a u Prizrenu je jos dramaticnije,od 12.000 srba pre rata 1999,trenutno celih deset. Sto je 99,92% "uspesno prognanih srba"!

Ako to nije "uspesno etnicko ciscenje"!

"Bravo demokratska evropo,bravo demokratska ameriko"!
To je vase pravo lice!