Čitaj mi!

Otrovne granule na javnim površinama u Kruševcu

U najvećem kruševačkom parku, Bagdali na više lokacija pronađena je zatrovana hrana za pse čime je ugrožena bezbednost ne samo životinja već i ljudi.

Građani su proteklih dana granule posute belim prahom viđali u različitim delovima grada i o tome obavestili nadležne - službu Zoohigijene Javnog komunalnog preduzeća, komunalnu inspekciju i policiju.

"Daljom istragom i uviđajem utvrđeno je da se radi o vrlo otrovnom prahu. Mi smo se maksimalno angažovali i tokom jučerašnjeg i današnjeg dana da utvrdimo lokacije na kojima se nalaze", kaže Snežana Radojković, direktorka JKP Kruševac.

"Beli prah u najvećem broju slučajeva može da znači da je cijanid ili strihinin. Nemamo tačnu analizu šta je, ali bilo koji otrov da je u pitanju, svaki otrov je opasan pogotovo što se nalazi na šetalištu gde prolaze ljudi, gde ima male dece, gde deca mogu da dođu u dodir i da jako stradaju. U principu toliko da može da dođe i do smrtnog ishoda. Kod nas se nisu javljali psi koji su otrovani, ali smo čuli da su bili u nekim drugim ambulantama", navodi Aleksandar Gajić, veterinar.

Informacije o zatrovanoj hrani na javnim površinama stigle su i do udruženja za zaštitu životinja.

"Mi stalno apelujemo godinama unazad da može da dođe do trovanja dece gde se igraju najviše se bacaju po parkovima i to je. Ja ovim putem apelujem na građane da je vrlo veliko krivično delo bacanje otrova, uopšte prodaja otrova. Propisuje se kazna zatvora do 3 godine, a ne samo za zaštitu životinja, znači kazna zatvora ide i do 8 godina što se tiče izazivanja opšte opasnosti po stanovništvo", navodi Lela Bucek, iz Organizacije za prava i zaštitu životinja Orpak.

Savesni građani su ovoga puta uradili svoje, a na nadležnim institucijama je da se bave istragom i pronađu počinioca.