U Kraljevu, Negotinu i Crnoj Travi najviše neženja

Prema podacima Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, na seoskom području u Srbiji živi 250.000 neoženjenih muškaraca mlađih od 50 godina. Najviše neženja je u okolini Kraljeva, Negotina i Crne Trave. U Kraljevu je skoro trećina muškaraca neoženjena.

U protekle tri decenije u selima na obrncima planine Troglav u blizini Kraljeva više od dve stotine domova je ugašeno. Seoske škole se zatvaraju a mladi odlaze. Izveštaji Odbora za selo SANU i podaci Crkvene opštine za ovo područje se podudaraju.

„Imamo 127 sahrana u toku godine, a 56 krštenja, u tri parohije i 28 ili 29 venčanja”, ističe protojerej Ljubinko Kostić, starešina Crkvene opštine Mataruška banja.

Svaki treći muškarac u Kraljevu je neoženjen. U proseku ima oko 30 godina i živi sa roditeljima.

Neženje u Kraljevu tvrde da u bračnu zajednicu ne stupaju iz ekonomskih razloga i zbog toga što, posebno na seoskom području, nema devojaka za udaju. To nije sasvim tačno, jer je prema zvaničnim podacima svaka peta Kraljevčanka neudata.

Čak i nakon višegodišnje veze, parovi se teško odlučuju na venčanje jer nisu dovoljno spremni za zajednički život i neka odricanja.

„Brak se sklapa sve kasnije”, kaže Jasmina Savić, načelnica Odeljenja statistike u Kraljevu. „U 2017. godini prosečna starost muškarca pri sklapanju prvog braka je 31 godina a žena 28 godina.”

Mladi moraju da promene odnos prema braku kao instituciji, smatra protojerej Ljubinko:

„Osnovni zadatak Crkve i, smatramo, celoga našeg društva, zajednice u kojoj živimo, jeste da pozivamo na obnavljanje života, na rađanje. Ako nas ima onda ćemo imati pravo na budućnost.”

U našoj kulturi brak je dominantan okvir za zasnivanje porodice i rađanje dece, odnosno, obnavljanje stanovništva.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">