Škola sa četiri đaka

Škola u Maovima, selu kod Šapca sa oko šest stotina stanovnika, ima samo četiri đaka.

Jedna učionica je prazna a u drugoj na času matematike, zadatke rešavaju Sofija, Nikola, Dušan i Milica. Njih četvoro su jedini učenici škole u Maovima.

Sofija kaže da se lepo druže i pomažu jedni drugima.

"Volimo da dolazimo u školu", kaže Nikola Ličanin, "ali nam je mnogo zanimljivije i bolje bilo kada je tu bilo više đaka i društva."

Četvoro učenika trećeg razreda druže se i u školi i posle nastave.

U izdvojenoj jedinici Osnovne škole "Laza Lazarević" učiteljica se maksimalno posvećuje svakom učeniku i zato rezultati ne izostaju. Milica ima najviše mašte, Dušan je nakreativniji a Nikola i Sofija u dnevniku nižu samo petice.

"Oni su veoma vredni i veoma aktivni", kaže njihova učiteljica Ružica Dimitrijević. "Stvarno nemam nikakvih problema sa njima, baš su izuzetni, ta prednost je što može svako da pokaže svoj maksimum, mi smo ovde kao jedna velika porodica, samo je velika šteta što ih nema u većem broju."

Škola je rekonstuisana pre desetak godina, izgrađeno je i igralište ali za rukometnu ili fudbalsku ekipu, nema dovoljno učenika.

"Nekada sam ovako pozivao đake da uđu u školu, ovo zvono više nije u upotrebi, jer nažalost ova škola sa 40 i više đaka došla je na četiri", kaže Ivan Jovanić, učitelj u penziji.

Stanovnici Maova uglavnom odlaze u devet kilometara udaljeni Šabac. U selu živi tridesetak muškaraca između 35 i 50 godina koji se još nisu oženili.

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 25. feb 2020, 23:50) - Darko Savic [neregistrovani]

Treba reci

Od toliko stanovnika u malom selu bi bilo još dece školskog uzrasta do četvrtog razreda ali oni su već u Šapcu,Varni,Dobricu i dr.jer je planirano zatvaranje škole u Maaovima.