Šapić za dlaku ispred SNS-a na Novom Beogradu, naprednjaci najavili prigovor

Naprednjaci su izbornu pobedu odneli u 16 beoradskih opština. Najveća neizvesnost vladala je na opštini Novi Beograd, gde je Spas Aleksandra Šapića odneo pobedu ispred naprednjaka za 116 glasova. SNS najavljuje prigovor.

Opština Novi Beograd oglasila se večeras saopštenjem da je lista Aleksandra Šapića pobedila SNS na Novom Beogradu za 116 glasova.

"Na sednici Izborne komisije GO Novi Beograd, održanoj 22. juna u 19 časova utvrđeni su i objavljeni rezultati izbora za odbornike Skupštine gradske opštine Novi Beograd na 142 biračka mesta na teritoriji naše opštine", navedneo je u saopštenju GO Novi Beograd.

Kako je navedeno, pobedu je odnela lista Aleksandar Šapić "Naš predsednik opštine Novi Beograd" sa osvojenih 43 odsto glasova što je 23 mandata, dok je lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu" osvojila 42 odsto glasova odnosno 22 mandata.

Treće mesto u sazivu buduće Skupštine gradske opštine Novi Beograd zauzela je lista Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) Dragan Marković Palma sa osvojenih sedam odsto, odnosno četiri mandata.

Lista Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka osvojila je dva odsto glasova, dok je lista Srpska desnica "Znamo se, rasli smo zajedno - Miša Vacić" osvojila jedan odsto glasova, i ove dve pomenute liste nisu prešle cenzus i nemaju osvojene mandate na ovim izborima, rekli su iz GO Novi Beograd.

Kako su dodali, nevažećih listića bilo je četiri odsto, a razlika između dve liste (SNS i Spas) je samo 116 glasova.

SNS najavljuje prigovor 

Predsednik opštinskog odbora SNS-a na Novom Beogradu Stevo Marušić tvrdi da je na izborima za Skupštinu opštine Novi Beograd pobedio SNS, a da je večeras izborna komisija te opštine, u kojoj većinu ima Aleksandar Šapić, preglasavanjem promenila izborni rezultat, kako bi oni dobili mandat više od SNS.

"To je protivzakonito. Naša izborna lista uložiće prigovor, tražićemo ponovo da se prebroje glasovi i prekontrolišu svi zapisnici sa biračkih mesta", rekao je Marušić za Tanjug.

Naveo je da će uložiti žalbu opštinskoj izbornoj komisiji, te da će, ako bude trebalo, ići i na Upravni sud.

"SNS neće da dozvoli da nam se ukrade nijedan jedini glas na Novom Beogradu", poručio je Marušić.

Ranije danas je član Srpske napredne stranke Goran Vesić na Fejsbuku napisao da je lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu" dobila 53 glasa više od liste Aleksandra Šapića.

Šapić: Nema preokreta, jedino rezultati po kojima vodim

Predsednik opštine Novi Beograd i lider SPAS-a Aleksandar Šapić kaže da nema nikakvog preokreta na toj beogradskoj opštini, te da je opštinska Izborna komisija saopštila prve i jedine rezultate, po kojima njegova lista beleži tesno vođstvo, ispred liste SNS, sa jednim odbornikom više.

Šapić je na pitanje Tanjuga kako komentariše preokret u rezultatima na lokalnim izborima na Novom Beogradu, naglasio da nema nikakvog preokreta:

"Nema preokreta. Pojavili su se jedni rezultati, koje je objavio Goran Vesić. A ti drugi rezultati, koje vi zovete preokret, su jedini zvanični rezultati koji su se pojavili. Samo da to konstatujemo", kazao je Šapić.

Dodao je da je i on mogao da "izbaci" svojih 15 rezultata pre toga, pa da budu preokret.

"Ja sam video rezultate kao i vi, doduše, javili su mi pola sata ranije. Postoji zvanična komisija. Ako bilo ko sumnja u bilo šta, tamo su predstavnici svih stranaka koji su učestvovali u procesu kontrole brojanja glasova", kaže Šapić i dodaje da su za listu sa rezultatima glasale sve stranke osim Srpske napredne stranke.

Kako navodi, glasali su "za" i Srpska radikalna stranka, Miša Vacić i SPS.

Podseća da je još juče rekao da će rezultat biti tesan, jer su, prema njegovim rečima, to govorili njihovi podaci s terena, ali nije komentarisao koliko i šta.

"Ovo je sada zvaničan rezultat. Neću da ulazim u bilo koje špekulacije. To je zvaničan rezultat Izborne komisije i ako bilo ko sumnja u njega ima pravo da se žali sudu, pa se broje opet glasovi. Pa neka se broje, nemam nikakav problem što se mene tiće", zaključio je Šapić.