ENEMO o izborima u Srbiji

Značaj parlamentarih izbora u Srbiji narušen je bojkotom, pandemijom, zamućenim linijama razgraničenja između države i vladajućih partija, izmenama izbornog zakona i pritiscima na medije, zaključak je preliminarnog izveštaja evropske posmatračke misije ENEMO.

U misiji ENEMO bilo je šest eksperata, a šef tima Zlatko Vujović (Crna Gora) rekao je da ona nije bila u punim razmerama, nisu je činili "ni dugoročni ni kratkoročni posmatrači izbora, niti se sprovelo sistematsko izveštavanje na dan njihovog održavanja".

Vujović (Crna Gora) rekao je da ona nije bila u punim razmerama, nisu je činili "ni dugoročni ni kratkoročni posmatrači izbora, niti se sprovelo sistematsko izveštavanje na dan njihovog održavanja".

Zamenica šefa Misije Kornelija Kalin (Moldavija) ukazala je da je izlaznost na izbore bila oko 50 odsto.

Ona je navela da se u izveštaju konstatuje da su pojedini bitni elementi izbornog zakona i sistema izmenjeni u februaru, pa u maju, neposredno pre održavanja izbora, što nije u skladu sa preporukama Venecijanske komisije da se izborni zakoni ne menjaju godinu pre.

Član Misija Kristina Kostelac (Hrvatska) ocenila je da su "političke opcije uživale nejednaku medijsku pokrivenost i da je uočena zloupotreba javnih sredstava, a da je prisutnost funkcionerske kampanje otežala razlikovanje granice između države i vladajućih partija".

Kostelac je istakla i da je funkcionerska kampanja predsednika Srpske napredne stranke (SNS) i Srbije Aleksandra Vučića negativno uticala na jednakost učesnika.

Predstavnici misije su u nedelju, na dan održavanja izbora, posetili određeni broj biračkih mesta, i uočene su nepravilnosti kao što su porodično glasanje, fotografisanje, navodi se u saopštenju.