Omogućeno glasanje korisnicima u gerontološkim centrima

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbedilo je korisnicima ustanova socijalne zaštite i domskog smeštaja odraslih i starijih, koji nisu lišeni radne sposobnosti i ispunjavaju uslove, da glasaju 21. juna bez odlaska na biračka mesta.

"Na ovaj način korisnici će moći da iskoriste svoje građansko pravo i da glasaju na bezbedan način. S obzirom na to da su na snazi i dalje određene preventivne mere u borbi protiv koronavirusa morali smo da na poseban način definišemo uslove glasanja, u konsultaciji sa epidemiolozima, kako ne bismo doveli nikog u opasnost od zaražavanja", naveo je ministar Zoran Đorđević.

Način rada ovih ustanova prilikom obezbeđivanja uslova za glasanje definisan je posebnom instrukcijom koja je doneta u cilju obezbeđivanja bezbednog, jednakog i zakonitog postupanja sve do stvaranja povoljne epidemiološke situacije kovid 19, saopštilo je ministarstvo.

Da bi se glasanje realizovalo na ovaj način, potrebno je, kako navode, da ovlašćena lica ustanova Republičkoj izbornoj komisiji dostave spisak onih koji žele da glasaju sa potrebnim podacima, kao i da u okviru dvorišta ustanove (ukoliko to vremenski uslovi dozvoljavaju) ili u samom objektu opredele poseban prostor namenjen samo za boravak članova biračkog odbora, pridržavajući se svih preventivnih mera u borbi protiv koronavirusa.

Ukoliko je to potrebno, korisnicima na smeštaju zaposleni pružaju podršku (fizičku pomoć) prilikom dolaska i odlaska do mesta za glasanje, koristeći zaštitnu opremu.