Ipsos Srbija i Cesid prvi objavljuju izborne rezultate, RTS medijski partner

Centar za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) i Ipsos Srbija organizuju paralelno brojanje glasova i prvi objavljuju procene izlaznosti i izbornih rezultata u izbornoj noći 21. juna.

Polazeći od interesa građana da budu pravovremeno i tačno informisani u izbornom danu, Ipsos Srbija i Cesid su kao odgovorni partneri dogovorili saradnju s ciljem pružanja preciznih i kredibilnih podataka o izlaznosti i izbornim rezultatima, navedeno je u saopštenju.

Za ovu priliku će, kako se navodi, biti pripremljen stratifikovan uzorak od 500 biračkih mesta sa kojih će se tokom dana prikupljati podaci o izlaznosti odnosno tokom večeri o izbornim rezultatima.

Tokom izbornog dana, Cesid i Ipsos Srbija će pet puta objavljivati procene izlaznosti (preseci u 09.00, 11.00, 14.00, 17.00 i 19.00), dok se prvi rezultati očekuju oko 20.45, posle čega će se uživo ažurirati do momenta do kada Ipsos Srbija i Cesid ne objave preliminarnu procenu izbornih rezultata i pripadajućih mandata.

Medijski partneri u objavljivanju procena izlaznosti i izbornih rezultata su Radio televizija Srbije (RTS) kao javni medijski servis, Al Džazira Balkan i "Adrija medija grupa". 

Izlaznost i procena izbornih rezultata mogu se pratiti i na zvaničnim prezentacijama Ipsos Srbija i Cesida, kao i na društvenim mrežama.

Na ovaj način, Cesid i Ipsos Srbija obnavljaju saradnju koja je uspešno trajala devet godina, od 1997. do 2006. godine, na svim izborima u Srbiji i Crnoj Gori.

Cesid će kao i ranijih godina pratiti čitav izborni proces i o tome redovno obaveštavati javnost tokom izbornog dana kao i u finalnom izveštaju posmatračke misije posle izbora.

O kvalitetu izbornog procesa, predstavnici Cesida će govoriti na konferencijama za novinare u Medija centru u 10.00, 12.00, 15.00, 18.00 i 19.30.

Pres centar će biti otvoren od 08.00 do 20.00.