RIK o prigovorima, akreditacijama i glasanju na KiM

Republička izborna komisija (RIK) odbacila je 534 prigovora na Rešenje o nastavku sprovođenja izbornih radnji u postupku izbora za narodne poslanike, a kao razlog za to navedeno je njihovo neblagovremeno podnošenje.

Na sednici kojom je predsedavao Vladimir Dimitrijević bilo je reči i o glasanju na Kosovu i Metohiji, nakon konstatacije člana RIK-a Marka Danilovića da u rasporedu o primopredaji izborog materijala okruzima, nije video biračka mesta na KiM.

Dimitrijević je rekao da očekuje informacije vezane za glasanje na KiM, i da će one na nekoj od narednih sednica biti razmatrane.

Takođe, na sednici RIK-a saopšteno je i da su se stekli uslovi za izdavanje akreditacija posmatračima.

Prema Dimitrijevićevim rečima, reč je o dopuni CESID-ove prijave, kao i prijavama za strane posmatrače - OEBS-a, Centra izborne komisije Moldavije i ambasada Nemačke, Holandije i Kanade.

Rasprava o prva 263 prigovora, koji su kako je Dimitrijević rekao, mogu smatrati kao jedan jer su identični, bila je u spojenom postpuku.

Prema njegovim rečima, svi oni su primljeni 11. juna dok je 271 stigao 12. juna.

Dimitrijević je podsetio da je Rešenje o nastavku sprovodenja izbornih radnji u postupku izbora za narodne poslanike, na koje su se odnosnili prigovori doneto na sednici od 11. maja i da je odmah stupilo na snagu, a da se prigovori podnose u roku od 24 časa.