Čitaj mi!

Samo srećnici imaju sobu s pogledom, uskoro će ih biti samo u soliterima

U knjizi iz porodične bibilioteke našlo se pismo mojoj majci od druga koji je bio na usavršavanju u Parizu. "Pogled na grad iz moje sobe na mansardi svakog jutra me podseti na sve ono što nikada ne treba zaboraviti, a to je svakodnevni doživljaj lepote...", stoji u pismu. Svaki grad ima svoje sobe s pogledom. One iz kojih ponekad dolaze i priče smeštene u umetnička dela.

Stan ili radni prostor sa pogledom danas više znače nego ranije. Moja drugarica je zbog pogleda na dvorište sa stoletnim platanom kupila stan ali, pogađate, radost je kratko trajala. Bageri i kranovi brzo su osvojili prazan prostor."Drvoubice", tako je nazvala one koji su sasvim promenili njen život. I danas često govori o tom drvetu i kači njegove slike na Instagram.

Snimajući emisiju u Pančevu pre mnogo godina, popeli smo se na najvišu zgradu i snimili neverovatne kadrove grada od svitanja do zalaska sunca. Jedino tako se može zagrliti grad.

Pamtim pogled iz jednog potkrovlja koje su izdavali moji rođaci. Mesto sa koga su sva godišnja doba posmatrana kao iz lože bilo je dom brojnih podstanara. Jednog od njih će posebno pamtiti. Iznajmio je stan, ali nije želeo da potpiše ugovor.

Delovao je kulturno, mada malo čudno, no oni tome nisu pridavali značaj. Posle nekoliko dana, komšije su ih obavestile da u stan neprestano dolaze ljudi koji se ne zadržavaju dugo. Iste večeri rođaci su utvrdili da je mladić koji je iznajmio potkrovlje dao oglas i onda ga on iznajmljivao, uzimajuću po dve stanarine, i to od osam osoba.

Sve je to uradio za dva i po dana i nestao. Naravno, lična karta čiju je kopiju ostavio je bila lažna. Za njegov "talenat" znala je policija i kasnije se saznalo da je oštetio mnogo vlasnika.

Moji rođaci se nikada nisu oslobodili te traume i prestali su da izdaju stan. Zahvaljujući fantomskom stanaru, oni sada uživaju u pogledu koji ne bi menjali ni za jedan stambeni prostor u gradu. Kiša i vetar koje slušaju ispod svog krova za njih su mnogo više od prirodnih pojava.

Period kada smo, zbog pandemije koronavirusa, svi bili u karantinu podsetio nas je na vrednost lepote pogleda, naročito kada smo dovoljno visoko da vidimo čitav grad.

Setićemo se romana "Soba s pogledom" engleskog književnika E. M. Forstera. Knjiga je objavljena 1908, a osamdesetih godina je ekranizovana. Film pod istim nazivom i danas je rado gledan. Ili da zamislimo kakav je pogled sa prozora koje vidimo na Van Gogovoj slici  "Terasa kafane u noći", nastale u Arlu na jugu Francuske.

Ti pogledi iz stanova, sa prozora, terasa pamte se i često oživljavaju kao sećanja na događaje koji se pojave nekako odjednom, zajedno sa mirisima koji ih prate. Život sa pogledom je život u realnom vremenu. Makar to bio i onaj tipično gradski pejzaž sa terasama i prozorima, koje posmatrate dok pijete jutarnju kafu.

Srećni ste ako usred grada iz svog stana možete uživati u prizoru dvorišta sa drvetom i cvećem.

Čovek ovog vremena ima istinsku potrebu za pogledom na prostor koji ga okružuje. Često se u oglasima za prodaju ili izdavanje stanova i poslovnih prostora opisuje kakav je pogled sa tog mesta.

U evropskim, a naročito velikim američkim gradovima, stanovi na višim spratovima sa velikim prozorima i panoramskim pogledom imaju daleko višu cenu.

Bojim se da je, iz dana u dan, tih pogleda sve manje, a da će ih u budućnosti imati samo oni u visokim zgradama.

Za ljude koji žive u gradu nije velika uteha to što poglede sa planinskih vrhova niko ne može da ukrade i pretvori ih u stambene i poslovne kvadrate.  

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 27. maj 2021, 11:13) - anonymousLP [neregistrovani]

istina

Clanak je lepo napisan i istinit! Ne nestaje samo mogucnost lepog pogleda, nestaju prelepe stare kuce koje bi mogle biti renovirane i cuvane kao karakteristika starih vremena. Sve zgrada do zgrane, neplanski gradeno. Ne moze ni da se dise! Mislim da ce to jako ruzno da izgleda. Izgubicemo jedan svet koji bi ovaj svet ucinio mnogo lepsim.

(četvrtak, 27. maj 2021, 10:22) - anonymous [neregistrovani]

Tako istinito

Tako istinito da prosto doživiš i opet p roživiš sve poglede koje nosiš u duši a koji ti nedostaju svakim danom sve više

(četvrtak, 27. maj 2021, 10:12) - anonymous [neregistrovani]

Pogled

Lep tekst. Lepo zapazanje.
Pogled iz dneven sobe na nekim jezicima naziva se i "perspektiva".
"Soba sa pogledom na more", -Vrhunac Perspektive.
" Iz njegov sobe, svaki jutro gledao je More ", rece Sergio Endrigo u svoju pesmi.
Ako jos imate srecu, da je prozor otvoren prema jugu, tada imate ceo dan Sunce, od izlaska do zalaska. To su zdrave sobe, zdravi stanovi.
P.S.
U gradovima, 25 % prozora-stanova je otvoreno prema severu. Tu Sunce dodje
......nikad.
Sunce - Svetlost je zivot !


(četvrtak, 27. maj 2021, 09:38) - anonymous [neregistrovani]

Treba na vreme reagovati

Ne mogu da verujem da nema komenatara na ovu temu. Zar nikog ne interesuje grad u kome zivimo? Trebalo bi hitno doneti restriktivan zakon po pitanju gradnje u naseljenim mestima da sacuvamo sto se jos mize sacuvati.

(četvrtak, 27. maj 2021, 09:34) - anonymous [neregistrovani]

Nepodnošljiva gužva

Od rođenja, pa evo do pred penziju sa prozora stana vidim više od pola Beograda, i to mi odavno ništa ne znači. Meni treba lokacija gde ću moći da krenem negde kolima i da ne brinem da li ću naći mesto za parkiranje kada se vratim.

(četvrtak, 27. maj 2021, 09:23) - anonymous [neregistrovani]

Tačno

To je jedan od najmanjih problema na ovom svetu .
Napiđite nešto o stvarnim problemima ove planete . Na primer o ljudima.