Čitaj mi!

U šta se pretvorio Beograd

Zvuk građevinskih mašina slušam svakog dana. Zahvaljući njemu brzo raste poslovno-stambeni objekat od osam spratova. Malo dalje niz ulicu, bušilice za beton u trci sa rokovima koji su istekli još prošle godine. Zvoni mi telefon, prekidam razgovor jer ništa ne čujem. Na putu do pijace, vidim renovira se i gradi, sve građevinske mašine su u Beogradu, u svakoj ulici je bar jedan kran. Od buke ni svoje misli ne čujem.

Pijačni žagor ostao je u drugom planu zvuka vremena obnove, izgradnje i renoviranja. Prija mi razgovor sa baka Lenom koja i pored korone uredno dolazi svakog dana i uvek ima osmeh, a uz cveklu i krompir lepe reči obavezno. "Šta je ovo, sine, uvek me pita, šta postade ovaj grad?"

Nastavljam dalje, vidim subota je dan za sve radove i sva prevozna sredstva. Motori nadiru sa svih strana, kao da je u pitanju takmičenje u tome ko je bučniji. Mada su noćni termini najizazovniji za demonstriranje moći i brzine. Bulevar sa "zelenim talasima" je kao nekad zid smrti na vašarima u malim mestima. Adrenalin do ludila.

Da sednem malo, popijem kaficu... tu je moja mirna bašta... međutim, trešti neki nepodnošnjiv zvuk, brzi ritam... tri tona koja se ponavljaju... "novi vlasnik", kaže mi devojka koja poslužuje. Shvatam, nije to više moja oaza.

Dobro. Idem još da završim neke poslove, a to ću sporednim ulicama.

E, a u sporednim ulicama i motori i gradilišta. Kranovi rade kao singerice. Betonske bušilice i one glomazne mašine na točkovima što proizvode toliku buku da je pravo čudo da imaju dozvolu da rade više od sat vremena.

Moram da uzmem taksi, odnesem stvari kući i pobegnem na Kalemegdan.

Taksista neki fin čovek, sluša Dragana Stojnića, sve mu je jasno. Kaže mi da mu se dopao natpis na zadnjem staklu jednog automobila "Blicni mi ako je i tebi svega dosta, da znam da nisam sam".

Sirene, zastoj... ne možemo ništa osim da sačekamo i to baš pored ogromne mešalice za beton. Pošteno smo se ispričali, a mene je posle toga bolelo grlo, jer sam sve vreme morala glasno da govorim da nadjačam buku. Stigosmo nekako.

A u mojoj zgradi u vreme kućnog reda, komšija renovira kupatilo, lomi stare pločice. Nije on kriv, majstor koji radi na još nekoliko mesta, može jedino od tri do sedam.

Ali ova priča nema miran kraj. Na Kalemegdanu, na putu ka pasareli, dočekali su me radovi i zvuk mašine za sečenje mermera...

A uveče rođendan u dvorištu susedne zgrade. To me podsetilo na žurke, svakog četvrtka pre dvadesetak godina, u stanu ispod mog. Počinjale su oko ponoći, a ja sam uredno svake nedelje zvala policiju.

Posle nekoliko meseci verovatno su znali su i moj matični broj. "O, vi ste, čudno je da se niko osim vas ne žali na tu buku", kaže ljubazni policajac. Nažalost, ta noćna druženja završila su se trostrukim ubistvom.

Sada umesto žureva četvrtkom u stanu ispod imam teretanu i to svakog dana.

Blicnite ako je i vama svega dosta, da znam da nisam sama.

broj komentara 24 pošalji komentar
(utorak, 08. dec 2020, 18:34) - anonymous Pero iz Swedske [neregistrovani]

Xenomanija.......!!

Pa nasim ljudima smeta sve kod kuce,,i guzva u autobusu,i cekanje kod zubara ili berberina, ili kod hirurga sest mesece,a kad dolaze ovamo gde je ista situacija se prave da ne vide nista,,ovo je Syndrom Xenomanije ili Xenofilije....

(utorak, 24. nov 2020, 07:57) - Zlatko [neregistrovani]

buka

Pa mnogi od nas bježe u zapadno-evropske gradove i ne smeta nam tamo ta ista buka...

(ponedeljak, 23. nov 2020, 23:33) - anonymous [neregistrovani]

Gde se gradi tu si i radi

Hvala Bogu da ima puno gradilišta! Jer tamo gde ih nema se raspada grad

(ponedeljak, 23. nov 2020, 16:35) - Gastarbajtovanje [neregistrovani]

Ovo mi je ulepšalo veče:

"Samo napred jedva čekam početak izgradnje metroa !"-U tunelu,usred mraka! - Srpski doprinos lepoti je pod zemljom!

(ponedeljak, 23. nov 2020, 16:21) - anonymous [neregistrovani]

B l i ccc...

Mira nema ni na planinama. Zidaju desetospratnice na Zlatiboru.

(ponedeljak, 23. nov 2020, 14:52) - Stefan [neregistrovani]

Idemo

Sto se mene tice neka se gradi jos 5x ovoliko. Ja imam drugi problem. Prvo je sto je arhitektura sve ruznija. Drugo infrastruktura i javni prevoz ne prate ovu hiper gradnju Beograda i ako se ovako nastavi nece imati prostora gde da se gradi ta infrastruktura.

I ono sto me najvise brine je sto se nastavlja varijanta Komunizma. Svaka zgrada za sebe. Mnogi evropski gradovi su lepi jer su im zgrade povezane a ne ovako kao kod nas svaka za sebe i jedna pored druge. Vidim da se nastavlja sve to .

(ponedeljak, 23. nov 2020, 14:28) - глас разума [neregistrovani]

себично

Радови и бука, то је нормално стање за сваки иоле већи град на свету. Људи се досељавају, граде се и раде нови стамбени простори, а старе ваља одржавати и реновирати, баш као и улице, булеваре, тргове, паркове... јер све се троши и хаба тамо где је много људи на малом простору. Имате можда кући неки свој кутак, неки свој луксуз и лепоту живљења, па дозволите и другима да исто то имају, свима онима који то можда никад пре нису тако имали. Сви желите да град напредује и изгледа лепше, али како то мислите да се изведе без радова и буке, без уобичајене градске вреве!? Избор је увек на вама, то јест свакоме од нас, али морамо бити свесни да се никад не може имати баш све идеално, нешто добијеш, нешто друго изгубиш, и то је живот. Добро је док сами можете бирати на ком крају желите нешто добити а на ком нешто изгубити...

(ponedeljak, 23. nov 2020, 09:19) - Боки [neregistrovani]

Лицемерје

Апсолутно се слажем да се морају поштовати прописи у градњи и да је ту потребно инсистирати. Али знам безброј случајева где људи "шизе" на некога, али нико неће да он зове инспекцију, нека то уради неко други, па онда ваљда они тамо требају некако то да сазнају у кристлалној кугли, а незадовољни ће само да гунђају. Иначе притисак на Београд јесте превелик, али то је на целој планети тако, све се набија у веће градове. Код нас са села, а на западу из сиромашнијих земаља.

(ponedeljak, 23. nov 2020, 01:44) - Aleksa [neregistrovani]

Odgovor

Niste bili u drugim prestonicama pa zato tako govorite ! Pariz Rim da ne nabrajam druge su toliko prljavi da ne trebate se kretati nikud sem onih znamenosti pogotovo naveče jer je vrlo opasno! To što se gradi je pozitivno jer ne može jedno selo biti prestonica već da izgleda kao moderan grad . Samo napred jedva čekam početak izgradnje metroa !

(nedelja, 22. nov 2020, 18:43) - DrMr [neregistrovani]

@Re: Nevjerovatno!

Aaaaa....tamo gde si ti, nema buke na gradilistu od 7 do 16h,ili je ima? Jel se sve se gradi u tisini?U kojoj se idealnoj drzavi ti nalazis,vidim da je za tebe na Balkanu dzungla demokratija.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">