Imala sam koronu pre korone, ili ipak nisam

S prvim danima razmnožavanja koronavirusa u Srbiji, zakačim sezonski grip. A možda je ipak bila korona? Imam razlog za sumnju – poznanik, kog sam videla četiri dana pre nego što sam pala u postelju, leži u bolnici zaražen koronavirusom.

Utorak, 10. mart, kreće neki slab kašalj. Kolege me već zavitlavaju "beži, korono". Vratila sam se na cigarete, kažem, i nastavljam da kašljucam u lakat.

Sreda, malo sam usporena, kao internet ovih dana, ali na nogama. U Srbiji raste broj zaraženih koronavirusom, a meni tokom smene kreće da skače temperatura. U ambulanti na poslu kažu "nije ti ništa", a meni u glavi stihovi "snage mi ponestaje".

Sreda poslepodne, definitno temperatura nešto iznad 37, stavljam alkoholne obloge, mutim bućkuriše ružnog ukusa i čekam da spadne.

Dva puta u životu imala sam temperaturu (jednom sa osam godina kad sam imala ovčije boginje i drugi put na fakultetu) i, malo je reći, ne znam šta me snašlo.

Kontaminirana informacijama, tekstovima koje pišem svaki dan, u bunilu, sanjam "korona, kovid", odzvanja mi glava.

Nema razloga za sumnju na koronu, ali šta ako je korona, priča meni kontaminirani crv. 

Vadim krv, doktorka, koju poštuje i voli ceo Kovin, kaže sezonski grip.

Do toga trenutka u Srbiji ima tek nekoliko zvanično zaraženih koronavirusom, nema vanrednog stanja, sve je donekle normalno. Nigde nisam putovala, nisam se previše kretala i bila u društvu te nemam razloga da joj ne verujem.

Cela familija se leči kod nje i nikad nije omanula.

Nema razloga za sumnju na koronu, ali šta ako je korona, opet me bocka kontaminirani crv.

Otvaram bolovanje, zatvaram se u kuću i ne mrdam nigde. Pet dana se borim sa temperaturom. Ne kašljem, ne boli me grlo, ne curi mi nos, pluća čista. Samo nemoć i prokleta temperatura.

Pijem limunadu, čajeve, jedem voće, doktorka uključuje antibiotik i stanje počinje da se popravlja. 

Nema razloga za sumnju na koronu, ali... i dalje rovari onaj crv. 

U ponedeljak se budim čila i vesela. Nema temperature, samo blaga nemoć. Odlazim na kontrolu, sve je prošlo, ali ipak ostajem u izolaciji.

Nastavljam da radim, od kuće, razume se. Niti gde idem, niti goste primam. Gde si sad, crve kovidiću, ponosno uksličem.

I ne lezi vraže. Jednom kad se pojavi crv, vraća se opet.

Potpuno ozdravljena saznajem: moj poznanik ima koronavirus i u bolnici je.

Hladan tuš. 

Vraćam film unazad.

Videli smo se 7. marta, nekoliko dana pre nego što sam se razbolela. Nismo mnogo razgovarali.

U Srbiji je bio jedan slučaj korone.

Kreće agonija u glavi: dobro mi je, a nije mi dobro. Želudac mi se okreće, grlo mi se steže, prepipavam čelo, ma nešto sam topla, merim temperaturu – 36.

Nastavlja se uragan misli – šta ako mi je preneo, šta ako to nije bio grip nego korona, šta ako sam prenela mami koja me je lečila, šta ako je ona išla kod babe i dede kojima je zabranjeno kretanje, šta ako mi se vrate simptomi, šta ako, šta ako...

Inkubacija koronavirusa traje 14 dana, a osoba je najzaraznija nekoliko dana pred razboljevanje, vrtim dobro naučene rečenice epidemiologa. 

Ne, nije korona bila, neću da sam cifra u izveštajima koje pišem svakog dana, plačem u sebi.

Sutradan ujutru vadim krv ponovo, jer je onaj pomahnitali crv već iskopao beogradski metro u mojoj glavi. Držim se ja doktorkine dijagnoze, ali crv rovari.

Stižu rezultati – svi parametri u granicama normale, zdrava sam kao dren, kako i treba u 26. godini života. Doktorka me ponovo pregleda – sve čisto.

Pričam joj da mi je drug u bolnici, sa lakšim simptomima i da će uskoro da ga otpuste. 

Sada ni ona nije sigurna, možda je ipak bila korona, ne znamo.

Ubedila sam sebe da nije bila korona, ali i dalje postoji onaj crv.

On mi, međutim, više ne unosi nemir jer me teše činjenice da sam potpuno zdrava već dve nedelje, moji ukućani su dobro i, ako i jeste bila korona, sada imam imunitet na njega.

I bar sam jedna mala karika koja će ojačati kolektivni imunitet. 

Bez obzira na to, i dalje ostajem kod kuće. Radim, čitam, slažem orman već treći put i čekam da sve prođe.

A to savetujem i vama: budite heroji #ostanikodkuće i ne izazivaj crva kovidića.

Dosta nam je ovaj jedan metro koji je izrovario u mojoj glavi. 

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 04. apr 2020, 13:48) - Dr noja vi ste nepostovani [neregistrovani]

Dr noja i nato usa italy postovane zemlje

Në duam të ndërprejmë vjedhjen, ne duam të ndërprejmë gjakëderdhjen. Ne duhet ta ndërprejmë shkatërrimin, degradimin dhe vjedhjen e ndërmarrjeve publike. Asnjëri prej tyre nuk e ka as Abazi as Kurti as Konjufca. Nëse ndonjëri do të bëj keqpërdorim të pozitës, unë do të jem i pari që do të them se duhet të dënohet për atë që ka bërë

(petak, 03. apr 2020, 09:28) - Saveta [neregistrovani]

Konačno

Konačno da neko opiše taj slučaj! U mojoj porodici i medju prijateljima je bilo jako mnogo takvih slučajeva: mnogi su dobili i zapaljenje pluća. A bilo je jako zarazno, sa visokom temperaturom po nekoliko dana (čak i kod onih koji inače ne dobijaju temperaturu), sa bolovima u grudima i suvim kašljem koji je kod pojedinih trajao i mesec dana. Sve to od kraja januara do početka marta. Iste simptome je imala i moja snaha u Švedskoj, početkom marta, po povratku iz SAD-a. Svi su imali zvaničnu dijagnozu:sezonski grip.

(četvrtak, 02. apr 2020, 13:14) - Vesna [neregistrovani]

Ista situacija

Moja ćerka se isto od jednom razbolela početkom marta navodno je bio virus u kombinaciji sa bakterijom,temperatura je trajala 7 dana i prelazila 40 -ti podeljak ali ništa više od toga,ni kašalj ni curenje nosa samo iznemoglost i temperatura....7 dana antibiotika i prošlo... A pre toga smo bili na jednom skupu sa puno ljudi....ali niko drugi u kući senije razboleo pa čak ni ja koja sam bila sve vreme kraj nje....

(sreda, 01. apr 2020, 00:50) - anonymous [neregistrovani]

virusna pa bakterijska infekcija

Mene su lecili 7 dana kao virusnu infekciju krajem februara,
da bi mi uveli posle toga antibiotike jer je navodno bilo 2 razlicite infekcije.
Posle antiobiotika sam tek poceo da se vracam u normalu.
Ili su 2 infekcije ili neka prethodna verzija korone koja je obisla evropu i srbiju od decembra do marta
jer apsolutno sigurno je respiratorna infekcija protutnjala celim svetom u ovom periodu

(ponedeljak, 30. mar 2020, 12:02) - Dr. Tulp [neregistrovani]

Test na antitela

Postoje testovi na antitela tako da je moguće utvrdititi da li je neko imao virus odnosno da li je razvio imunitet na određeni virus...

(ponedeljak, 30. mar 2020, 09:29) - Brana [neregistrovani]

Pitalje

Samo mi nije jasno kako je temperatura mogla da spadne od antibiotika?

(ponedeljak, 30. mar 2020, 08:39) - anonymous [neregistrovani]

Корона

Пола Србије је то прележало, можда јесте корона, можда је ипак само сезонски грип. Боље је не проверавати него пазити и на себе и на остале. Ја сам почетком фебруара имао тежи случај грипа са свим симптомима иороне, осим што мислим да нисам имао температуру алу сам баш тешко кашљао. Чајеви, лежање и после 5-6 дана се све вратило у нормалу. Волео бих и ја да је то била корона али је боље да остане на томе а ја да се пазим.

(ponedeljak, 30. mar 2020, 07:55) - Anđelija [neregistrovani]

Da li sam je i ja preležala?

Iste simptome sam i ja imala. Temperatura i malaksalost 4-5 dana, bez kašlja, ali sa teškim disanjem i brzim umaranjem. Desilo se 2-og marta. Na svu sreću, niko od mojih ukućana, rodbine, kolega i prijatelja se nije razboleo. Niti je neko od mojih poznanika pozitivan. Jedino, ako je to uopšte i bila korona, mogla sam je zakačiti u Nišu dve nedelje pre toga. 15. februar, ja u šopingu-nema prodavnice, butika i tržnog centra koji nisam obišla. Možda je i bila korona, a možda i nije...